Persoanele manierate ies întotdeauna în evidenţă prin comportament, prin gesturi, prin vocabularul lor. Din păcate, nu există o materie la școală care să explice în detaliu normele de etichetă și bune maniere.
După părerea mea, ar trebui implementat un curs la școală încă din primii ani, pentru că, din lipsa timpului sau chiar a necunoașterii părinților, copiii nu au de unde să învețe bunele maniere, iar mai tarziu se formează o societate, ca cea de astăzi, în care respectul aproape că nu mai există.
De aceea este esenţial ca elevul să deprindă reguli de bună purtare respectându-le şi la şcoală. Fiecare cunoaşte că trebuie să salute colegii, profesorul atunci când intră în sală, că nu e manierat să vorbească neîntrebat, mai ales în timpul orei, să spună, de câte ori este nevoie, “te/vă rog frumos” şi “îţi/vă mulţumesc”, să se comporte decent la recreaţii sau să fie politicos.
Aceste reguli, probabil, sunt amintite în fiecare zi de profesori, dar este important ca şi părinţii să le repete necesitatea respectării acestora pentru a evita ulterioare conflicte, neînţelegeri. Recomandat ar fi să exersaţi interacţiunea dintre profesor şi elev acasă, jucându-vă “de-a şcoala”. Vorbiţi-le despre respectarea spaţiului de clasă şi a materialelor pe care le va găsi acolo, de îngrijirea băncii şi a scaunului pe care stă.
Este bine să le explicaţi că un elev manierat nu-şi va permite niciodată să adopte un comportament exagerat prin care să atragă atenţia cum ar fi să spargă un geam, să se urce cu picioarele pe bancă sau catedra profesorului. Dacă nu aţi pus, încă, în discuţie subiectul stabilirii unui cod al bunelor maniere la şcoală atunci specialiştii în domeniu recomandă să faceţi acest lucru deoarece:
- îl învaţă pe copil să se adapteze la cerinţele unui mediu nou;
- favorizează formarea unor relaţii amicale între colegii de clasă;
- ajută la învăţarea respectului de sine, dar şi a celorlalţi;
- creează control şi responsabilitate (dacă una dintre reguli este încălcată, copilul va şti care sunt consecinţele).
Învăţămintele acumulate pe parcursul anilor de şcoală sunt o bogăţie nestemată în dezvoltarea copiilor. Dar să nu uităm că fiecare gest indecent, fiecare faptă nepermisă este o bilă neagră în defavoarea personalităţii sale. Puteți cumpăra cărți adresate copiilor cu normele de etichetă – în ultimul timp au apărut destul de multe în librării. Îndemnaţi copiii să respecte cât mai mult regulile bunelor maniere, ajutaţi-i să înţeleagă rostul lor, iar atunci când vor creşte vă vor răsplăti prin faptele lor măreţe.
Material inspirat din ziarul Timpul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu