vineri, 18 septembrie 2015

Bunul-simt: de unde vine si unde NE duce?

Posted by vreaubunsimt / 2009 SEPTEMBER 22

Ma intreb daca  bunul-sim il avem in instinct sau face parte din educatia pe care o primim in timpul vietii? De fapt cand apare bunul-simt? Cand se manifesta? De ce se manifesta?

Spre exemplu eu am invatat la scoala ca daca vad o batranica ce vrea sa treaca strada, trebuie sa o ajut sa poata face acest lucru in conditii de siguranta. La fel, daca sunt intr-un mijloc de transport in comun, in momentul in care se urca o persoana in varsta, trebuie sa-I ofer locul pe scaun. Daca intru intr-o incapere unde exista alte personae trebuie sa salut.
Initial toate aceste reguli mi se pareau o corvoada, dar ulterior mi-am dat seama ca sunt lucruri care ma ajuta foarte mult sa ma integrez in societatea in care traiesc. Si am observat ca , la randul meu, sunt tratat cu respect ca si raspuns la modul meu de comportare.
            Imi dau seama ca bunul-simt se invata , se educa. De unde trag concluzia ca un om care dovedeste bun-simt reflecta faptul ca are o educatie, este educat. Simplu.
            Atunci un politician care cheltuieste banii publici fara bun-simt cum am putea sa-l numim? Sau care doarme in scaun atunci cand ar rebui sa creeze  legi care sa duca la buna functionare a societatii? Un nesimtit. Iarasi – simplu.

            Se pare ca de cele mai multe ori lucrurile sunt simple, doar noi le complicam. De obicei lucrurile simple vin din instinct. Asta inseamna ca si bunul-simt isi are originea tot in instincte? Din pacate, nu cred. Bunul-simt se invata. E nevoie de oameni cu bun-simt care sa-I educe si pe cei needucati. Numai ca de cele mai multe ori, cei educati nu-si aloca timp pentru a face acest lucru. Si apoi se intreaba de ce traiesc intr-o societate needucata. De ce sunt inconjurati de oameni care nu au un comportament  “normal”.
            Pe de cealalta parte, fiecare dintre noi e dator sa caute bunul-simt si sa-l aprecieze. Iar in momentul cand il au, sa-l dea mai departe. Numai asa o societate poate avea educatie si bun-simt , din generatie in generatie.
            Din pacate, mijloacele de informare in masa, gen televizor, radio…etc promoveaza de cele mai multe ori comportamente si atitudini care contravin bunului-simt. Pentru ca se pare ca aduc rating. Ce s-ar intampla daca de maine nu ne-am mai uita la emisiuni cu piticul porno, sau nu mai stiu ce pitipoanca inculta si pe jumatate dezbracata? Si am cere mass-mediei sa ne “serveasca” mai multe emisiuni sau articole de calitate? N’ar avea decat sa se supuna dorintelor noastre, pentru ca de fapt noi suntem cei care le facem rating-ul. De pe urma noastra isi castiga banii.
            Insa pentru toate astea, noi , cei avizi de bun-simt ar trebui sa fim uniti si sa ne facem auziti. Sa fim o singura voce care sa strige suficient de tare incat sa auda cei care trebuie sa auda. Fie ei moguli sau politicieni, asa-zisi conducatori sau formatori de opinie si de …legi.

            Asa ca, din nou va spun, nu doar cititi aceste articole, ci incercati sa va implicate. Postati un comentariu cu parerile voastre. Trimiteti un mail cu idei sau sugestii. Vrem sa cream o comunitate a romanilor de bun-simt. Daca vreti sa se schimbe cu adevarat ceva in bine, asta e cea mai buna cale. Numai impreuna vom putea schimba ceva, asa ca va invit sa strangem randurile.


Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu