vineri, 18 septembrie 2015

Conduita sociala - intre bun simt si epatare.


Autor:  Larisa 

Stiu vorba aceea cu omul animal social si nu imi place. De ce? Pentru ca am pretentii de la oameni, de la mine. Pretentii ca instinctul animalic sa fie tinut sub control la nivel rational, iar caracterul si personalitatea sa fie slefuite permanent asemeni unui diamant cum imi spunea un drag instructor NLP.

Asadar, cred ca avem absolut toate resursele la indemana, (informatii, oameni, carti, mentori) pentru a nu ne limita in 2015 strict la cei 7 ani de acasa (care sunt intr-adevar baza de formare), si sa depasim acel nivel de nestiinta si indolenta. Bunul simt se poate educa, manierele se pot invata, omul se poate cizela daca isi doreste, daca constientizeaza cat de mult are de castigat in abordarea unui comportament social elegant si manierat. Mai intai la nivel individual si apoi la nivelul grupului social din care face parte.

Ce castigi daca afisezi un comportment elevat, manierat si te identifici cu esenta bunului simt? As incepe curespect. As continua cu admiratie si as termina cu inspiratie si incredere. Usile si oportunitatile se deschid mult mai usor cu un ,,Buna ziua doamna, se poate? Am stabilit o intalnire cu domnul director la orele 12:00’’ decat cu ,,Buna, vreau sa-l vad pe director, acum la 12:00. Cum, n-a venit?!’’

La polul opus sa vorbim despre epatare. Atat vestimentara cat si verbala si comportamentala. Stridenta nu te ajuta. Vei iesi in evidenta doar printr-un show ieftin al propriei persoane. Oricat am incerca sa atragem atentia, intotdeauna eleganta va prima. 
Niciodata ,,pomul de Craciun’’ si volumul vocii sau limbajul colorat nu te va ajuta sa obtii rezultatul scontat. De ce? Pentru ca deranjezi, pentru ca nu ne place vizual si auditiv. Si da, pentru ca preferam sa te vedem intr-un costum elegant si cu respectul la purtator, decat in pantaloni scurti si cu lanturi de aur peste tricoul ,,de firma’’.

Invata sa castigi respect prin a te respecta pe tine insuti. Si aici nu vorbesc despre acea atitudine sfidatoare ,,ma respect si fac ce vreau’’. De acord, dar nu ar fi mai bine sa te ,,respecti’’ fara sa vedem si noi, restul? Te-ai gandit oare ca poate nu ne intereseaza? Nu ne esti/este folositor? J))




In loc de concluzie la cele creionate mai sus, va dau o veste buna. Avem capacitatea de a ne transforma, de a evolua, de a ne cizela, de a invata. Ne-au trebuit cateva mii de ani sa intelegem ca normele sociale au si ele un scop. Slava domnului ca burghezia a fost inspirata! Ca normele ,,ce se impun’’ chiar se IMPUN.Acea lume ,,mai buna’’ la care visam cu totii se constuieste de noi, prin noi si pentru noi (si generatiile urmatoare).  

,,Bunele maniere sunt mai importante decat legile bune’’ (Tacitus)

Da, se poate! Va voi arata cum in articolele urmatoare. J 


Sursa: http://euinsocietate.blogspot.it/2015/08/conduita-sociala-intre-bun-simt-si.html

Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu