vineri, 25 septembrie 2015

Bunul simt si cateva din regulile sale

Fireste, bunul simt este principalul fundament al manierelor civilizate, talentul politetii, daca vreti. Dar pentru ca nu toti au “primit” acest dar, a fost nevoie sa se stabileasca anumite reguli de conduita. De retinut insa ca politetea adevarata depaseste stadiul regulilor. Ea inseamna toate regulile la un loc, plus inca ceva despre care nu se poate vorbi in paragrafe. El tine de cultura, inteligenta etc. Ceea ce nu inseamna ca orice om cult si inteligent este si politicos. S-au vazut destule cazuri. Bine ar fi sa nu sesizam niciunul, dar …. Iata cateva reguli si in acest domeniu:

·        Bunul-simt indeamna, inainte de orice, la menajarea unuia de catre celalalt, in numele respectului reciproc pe care si-l datoreaza dintotdeauna oamenii.

·        “Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”; este regula de baza a politetii, care obliga sa nu faci niciodata altora ceea ce tie nu ti-ar place sa-ti faca altii.

·        Un element strict necesar al politetii: corectitudinea.

·        Dar nu numai al politetii! Corectitudinea este, in primul rand, o manifestare de respect fata de societate, fata de tine.

·        In societate trebuie sa fii mereu calm, stapan pe tine. Nu permite nervosilor sa te poate pe toate … drumurile. Permanentul autocontrol: nu uitati de el!

·        Autocontrolul si stapanirea de sine nu trebuie confundate. Una reprezinta efortul, cealalta reprezinta rezultatul efortului.

·        Exagerarea snoba a respectului pentru “regula” e tot atat de condamnabila ca si nerespectarea ei.

In orice imprejurare, insa, nu trebuie sa uitam ca buna-cuviinta este un atribut al omului civilizat, ca politetea nu ne scuteste de buna-cuviinta, ca eticheta este atributul omului manierat. Cu alte cuvinte trebuie retinut ca societatea noastra cere politete, buna-cuviinta, maniere, tact. Opinia publica le impune. Fiti oameni civilizati intr-o societate civilizata! Asta e tot. Si atunci veti fi, in mod sigur, placuti celor din jurul dumneavoastra.



Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu