vineri, 25 septembrie 2015

Cum salutam si cum raspundem la salut

Cum salutam si cum raspundem la salutDespresalut se pot spune foarte multe, el a variat ca forma si mod de manifestare in diverse epoci si la diferite popoare.

Fara indoiala ca eruditul Teofrast, naturalistul si filozoful frec, care a trait intre 372-287 i.e.n., avea multa dreptate atunci cand spunea: “Nici o indoiala ca se poate numi amabil acela care vazandu-te te saluta de la distanta”. Se poate saluta cu mult respect demn fata ca acesta sa duca cumva la umilire, dar se poate saluta si familiar, prietenesc sau colegial (“noroc”, “sa traiti”, “salut”) sau “servus” dupa traditia stramoseasca in Transilvania si Banat.

Strada cu suprizele ei! Ne intalnim cu o cunostinta. Barbatul este dator sa salute femeia si nu invers. Dar, daca femeia cunoscuta da de inteles intr-un mod oarecare ca nu vrea sa fie recunoscuta, respectati-i dorinta!

Intalnind o persoana mai varstnica, tanarul sau tanara va saluta intai, de asemenea cel mai mic in grad va saluta pe cel mai mare.

In conditii de egalitate (varsta, sex, grad, ierarhie, etc.) e civilizat ca fiecare sa caute sa salute primul.

Daca tanarul poarta sapca sau palarie o va scoate spre partea opusa celei pe care trece cel intalnit (daca persoana intalnita se afla in dreapta lui isi va scoate palaria cu stanga si inversa) rostns si formula cuvenita.

Daca purtati basca nu trebuie sa o ridicati de pe cap. Pentru salut se va inclina usor capul (ca si in cazul in care purtati capul descoperit).

Salutul cu 2-3 degete, gen militar, la palarie, basca sau daca aveti capul descoperit este permisa doar intreprieteni intimi, altfel devine o necuviinta.

Desigur “viciul cu scrum”, fumatul este tot mai des acuzat si condamnat. Daca totusi ati apucat sa fumati, sa stiti ca nu prea e indicat sa fumati pe strada. Sa presupunem insa ca ati aprins totusi o tigara sau pipa asteptand tramvaiul/autobuzul! In acel moment trece o cunostinta. Neaparat veti scoate tigara sau pipa din gura atunci cand veti saluta.

Daca doua persoane merg in aceeasi directie, va saluta cel care vine din urma.

Daca va aflati intr-un autoturism veti saluta cel dintai pe acela care merge pe jos, daca intamplator va observati.

Insotiti salutul de un zambet nuantat in functie de situatie, astfel va exprimati bucuria de a va intalni cu persoana respectiva.

Celui mai tanar nu ii este ingaduit sa opreasca pe cel mai in varsta sau pe superiorul sau decat in conditii de extrema necesitate.

Se poate ca intr-un grup sa recunoasteti o persoana cunoscuta. Veti saluta intregul grup, iar acesta la randul sau va va raspunde la salut.

Daca esti asezat si apare un nou venit cunoscut, veti raspunde corect la salutul acestuia, ridicandu-te in picioare. Intr-un local public femeile raman asezate, cu exceptia situatiei in car epersoana este cu mult mai in varsta.

Politetea il obliga pe cel salutat sa raspunda la salut. Daca nu vi se raspunde se poate intampla ca cel salutar sa nu va fi observat. Nu faceti din asta o drama si motiv de ranchiuna. Femeia saluta printr-o usoara inclinare a capului.

Fata de un drapel national sau imn de stat se ia o pozitie serioasa, decenta in picioare, scotandu-se palaria, sapca sau basca.

Decenta obliga ca gesturile pe care le faceti pe strada sa fie controlate, exuberanta stapanita, nu-i faceti pe altii sa va arunce priviri dezaprobatoare.

Si mai ganditi-va bine, atunci cand ati coborat dintr-unul din mijloacele de transport, ce e de facut cu biletele? Ce ganditi cand vedeti pe cineva aruncandu-le pe jos fara pic de jena?



Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu