Mainile si miscarea lor, armonizarea gesturilor poate caracteriza o conduita civilizata. Atunci cand se intalnesc doua sau mai multe persoane, daca stim cum sa ne folosim de maini vom avea o nota in plus de eleganta dar si de decenta.
Modul in care intindem sau strangem mana cuiva poate exprima o multitudine de sentimente: placerea, bucuria, simpatia, bunavointa pe care o avem fata de persoana intalnita. Dar, atentie si inversul acestor sentimente!
De aceea e bine de retinut:
Cel mai tanar, cel mai mic in grad in ierarhia civila, trebuie sa astepte ca celalalt sa-i intinda mana. In aceeasi situatie se va gasi si o tanara fata de un barbat varstnic.
Barbatul va astepta ca femeia sa-i intinda mana.
Atunci cand se intalnesc doua grupuri de tineri exista un anumit tipic in strangerea mainilor, acest gest atat de familiar omului: fetele dau mana intre ele, apoi dau mana cu baietii, iar acestia, in sfarsit, isi dau mana intre ei.
Mana se da cu dreapta, dar mai sunt si situatii cand se da cu stanga. Buna cuviinta va obliga sa raspundeti cu aceeasi mana.
Cand dati mana, dati-o toata, intreaga, nu 2-3 degete, sau o mana moale flasca. Cautati sa puneti in acest gens bunavointa, optimism si respect.
Mana intinsa nu se retine exagerat si nici nu se zguduie cu putere oricat de mare v-ar fi bucuria revederii.
Cand dam mana suntem datori (atentie fetele!) sa scoatem manusa. Daca aceasta se scoate cu greu, nu-l lasati pe partener sa stea cu mana intinsa in asteptare. Este permis sa dati si mana inmanusata, dar cu scuzele de rigoare.
Traditiile si obiceiurile noastre au impus ca semn de respect si pretuire a femeii sarutarea mainii. Orice exagerare in aceasta privinta duce la situatii penibile.
Fetele nu vor forta acest original gest ridicand mana in sus atunci cand o intind. Lasati partenerul sa hotarasca el ce are de facut. De asemenea, atunci cand vi se saruta mana nu multumiti, nu aveti de ce si e desuet!
O impolitete din partea unei femei este opozitia fata de acest gest omagial.
Si inca ceva! Nici un om bine crescut nu poate refuza o mana care i s-a intins!
Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu