Ce frumos si ce bine e sa petreci timpul in familie! Unul din aceste momente de reuniune de familie e la masa. Desi vorbim de un mediul familiar, nu strica sa ne comportam civilizat si sa manifestam bune maniere in timpul mesei cu familia ori prieteni dragi noua. Bunele maniere sunt usor de invatat de catre copii daca sunt puse in practica in viata de zi cu zi.Manierele din timpul mesei sunt importante si spun multe despre noi ca si persoana. Felul in care ne purtam cu ceilalti, felul cum ne comportam la masa, felul cu interactionam cu ceilalti spun ceva despre noi ca si persoana.
Sa ne reamintim, asadar, cateva lucruri ce ne pot fi de folos in diverse imprejurari, astfel incat sa asistam la o reuniune si o masa in familie ori cu prietenii vesela, mereu cu zambetul pe buze, relaxanta, fara evenimente stanjenitoare. Asadar, iata cateva lucruri esentiale de comportament si bune maniere la masa:
Inainte de a va aseza la masa spalati-va pe maini si fata, astfel incat sa nu fiti murdari.
Asezati-va in poala un servetel de panza.
Incepeti sa mancati doar dupa ce gazda a facut urare de “Pofta buna!” sau dupe ce au inceput ceilalti sa manance.
Nu uitati ca nu e bine sa asezati scaunul aproape de masa, stati pe scaun cat mai drept si incercati sa tineti coatele lipite de corp si nu pe masa, in timp ce mancati. De asemenea, evitati sa tineti degetul mic ridicat atunci cand mancati sau beti ceva.
Mestecati cu gura inchisa si nu plescaiti. Mancati incet, cu inghitituri mici si dese.
Daca cumva mancarea e calda, nu suflati in ea. Cel mai bine ar fi sa asteptati sa se raceasca.
Nu tineti cu mana farfuria din care mancati si nu o inclinati pentru a lua ultima picatura de ciorba sau de supa.
Luati painea din cos cu mana, nu cu furculita. Indicat ar fi sa o rupeti, apoi, cu ambele maini in bucati potrivite, nu sa muscati din ea.
Nu vorbiti cu gura plina si folositi de cate ori e nevoie servetelele. Cel mai bine e sa asteptati si sa inghititi ce aveti in gura si abia apoi sa raspundeti la eventualele intrebari.
Nu faceti observatii critice si nu initiati discutii despre mancare.
Evitati subiectele banale si stajenitoare, barfele, etc. Abordati subiecte usoare si placute, pe o tema lejera.Evitati subiectele ce pot duce la dispute si conflicte de idei si pareri.
Daca doriti ceva anume, de exemplu doriti sa vi se aduca un platou sau altul, nu ezitati sa folositi formule de politete, precum “Va rog!”, “Multumesc!”. Evitati sa va intindeti dupa ceva anume.
Evitati sa bateti in masa, in pahare ori farfurii si tacamuri, evitati sa gesticulati cu tacamurile in mana. E de prost gust!
Vorbiti cu toti cei aflati la masa, dar nu exagerati cu vorba.
Nu faceti zgomote nepoliticoase, ca de exemplu: sa ragaiti, sa va suflati nasul, etc.
In timpul mesei nu strica sa apreciati mancarea prin simple remarci: “ce apetisant miroase”, “ce buna e supa/friptura/etc.”, “ce mancare delicioasa”, s.a.m.d.
Cand terminati, puteti spune fara nicio jena “Multumesc!”.
Atunci cand ati terminat de mancat e bine sa asezati cutitul si furculita in farfurie paralel.
De asemenea, e frumos si placut sa mancati tot din farfurie. Din aceasta cauza, ar fi bine sa aveti grija sa nu va puneti prea mult in farfurie, ci doar cat considerati ca puteti manca.
Oferiti-va sa strangeti masa.
Dragi parinti, incercati sa va comportati exemplar, deoarece copii preiau usor comportamentul dvs. Voi ce reguli si metode aplicati pentru ca cei mici sa deprinda bunele maniere la masa?
Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu