vineri, 25 septembrie 2015

Bune maniere si comportament adecvat in comunicare pe chat si messenger

Traim intr-o lume tehnologizata, iar schimbul de de idei si comunicarea se realizeaza nu doar fata in fata, ci si virtual. Cele mai renumite cai de a schimba pareri cu alte persoane sunt retelele de socializare, precum facebook, yahoo messenger, skype, google talk, MSN, twitter, mIRC si ale camere de chat. Retineti ca nu exista absolut nicio diferenta ca esti la propriu sau doar virtual cu prietenii tai ori cu diverse cunostinte. Chiar si in acest mediu online trebuie sa dati dovada de bune maniere si comportament adecvat in comunicare (pe retelele de socializare folosite, pe camerele de chat si messenger).

·        In primul rand, este important sa nu faceti cunoscute datele personale sub nici un motiv. Evitati, pe cat e posibil, sa faceti publice informatiile legate de numele real complet, adresa si numarul de telefon, varsta, etc. Daca cineva va solicita astfel de date, ar fi bine sa nu le furnizati, iar daca nu cunoasteti persoana in cauza sa inchideti intr-un mod elegant discutia.

·        Daca sunteti intr-o camera de chat, rezumati-va si tratati subiectul dezbatut, fara sa va abateti de la el. Tratati si faceti referiri doar la acea tema de discutie.

·        Incercati sa formulati intrebari si raspunsuri scurte. E obositor sa umpleti o pagina intreaga cu un raspuns lung, plin de detalii.

·        Folositi un limbaj adecvat. Nu isi are rostul un limbaj urat deoarece veti face o impresie proasta in orice situatie. Faptul ca sunteti dupa un ecran, in spatele unui calculator, iar lumea nu va cunoaste nu reprezinta o scuza.

·        Fiti amabili prin vorbe. Daca cumva partenerul de discutie e nepoliticos sau badaran, nu inseamna ca trebuie sa raspundeti cu aceeasi moneda – nu trebuie sa procedati la fel. Cel mai bine, in astfel de caz, ar fi sa parasiti discutia.

·        Atentie la modul in care scrieti. Nu folositi numai majuscule. E sinonim cu strigatul si la fel de nepoliticos, plus ca este greu de citit.

·        La fel ca si intr-o conversatie fata in fata, dati dovada ca sunteti un bun ascultator. S-ar putea sa suprindeti idei extraordinare si sa invatati ceva, daca aveti timp, daca sunteti receptivi si deschisi, dornici sa cititi ce au scris altii.

·        Atunci cand vizitati o camera de chat e bine sa va prezentati celorlalti. Faceti-va cunoscut atat la intrarea, cat si la iesirea dintr-o conversatie. Sa spuneti „Buna ziua!” si „La revedere!” tine de buna crestere si educatie.

·        In general, toti doriti sa va simtiti bine intr-o discutie virtuala. Daca nu se intampla asta, schimbati „camera de chat”. Nu merita sa ramaneti daca nu va pasioneaza discutia sau daca sunteti tratat prost ori jignit. Nu aveti nicio obligatie in acest sens. Aveti multe alte lucruri mai importante si relaxante de facut, de invatat si de intalnit noi cunostinte pe internet. Decizia de a continua sau nu va apartine si e bine sa faceti alegerea potrivita.

·        Nu in ultimul rand, atentie mare si dati ascultare acestui sfat: niciodata, sub nicio forma, in nici un fel, in nicio circumstanta nu dati parola voastra unei alte persoane – nici macar prietenilor vostri.

Profitati de ocazia de a cunoaste mediul online, de a dobandi noi cunostintem (mai ales tinerii), de a primii informatii diverse si variate din diverse domenii, de a schimba idei si pareri, de a comunica cu alte persoane, indiferent de locatie. In principal, camerele chat aduna la un loc persoane de diferite varste, statut, nationalitate, etc. ce in realitate nu ar fi posibil. Acestia pot aborda teme diversificate, in functie de preferinte si interes si jocuri. Ce alegeti, depinde de voi ...


Sursa: http://www.universdecopil.ro/bune-maniere-si-comportament-adecvat-in-comunicare-pe-chat-si-messenger.html

Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu