vineri, 18 septembrie 2015

Seductia Bunului Simt






by Marius Iftimie

Exista solutii universale pentru seductie? Ne pot ele ajuta sa seducem pe oricine, in orice moment? Va prezint aici un punct de vedere psihoterapeutic.  






Exista pareri ce considera ca nu putem face nimic pentru a seduce pe cineva. Si chiar daca am face anumite retusuri, este inutil, pentru ca, in timp, cel pe care l-am sedus pretinzand ca suntem altfel, isi va da seama ca ne-am prefacut si va manifesta reactii de respingere, mergand de la o atitudine razbunatoare si artagoasa si terminand cu incheierea rapida a relatiei. Exista mult adevar in asta.

Nu este genul de afirmatie la care v-ati fi asteptat intr-un articol cu adevarat provocator, dar cred la randul meu ca, in multe cazuri, nu putem face absolut nimic pentru a seduce pe cineva. Exista motive bine intemeiate: acea persoana nu e pregatita, nu este disponibila, sufera, are alte prioritati si alte preocupari. Deasupra tuturor, poate ca are cu totul alte asteptari de la un partener! Si atunci... asta este. Putem incerca dar merita sa ne oprim la timp. S-ar putea sa regrete faptul ca nu a reactionat ori s-ar putea sa se bucure ca a scapat.  

Putem vorbi insa si despre cei care considera ca exista schimbari pe care le putem face pentru a ameliora defectele, pentru a indrepta greselile din trecut. Schimbarile de atitudine, considerand ca cineva isi poate schimba atitudinea pur si simplu, pot avea un efect insemnat. In fond, toti suntem dornici de succes.

Asta ne determina sa incepem un program de antrenament fizic sau o dieta drastica, ne determina sa incepem o facultate cand avem deja vreo 2 copii de crescut, ori sa intram in afaceri, desi avem deja un loc de munca care ne solicita la maxim. Se dovedeste chiar ca suntem suficient de adaptabili la astfel de schimbari iar ele isi ating scopul in numeroase cazuri. Deci se poate! Nu doar ca se poate sa asimilam noi obiceiuri, dar ele chiar pot patrunde in identitatea noastra, pentru a defini noile fiinte care vom fi. Desigur, asta nu e chiar pentru oricine!

Aceasta abordare curajoasa, presupune sa cunoastem cateva elemente de bun simt despre relatiile inter-umane. Nu va inchipuiti ca vom reinventa seductia sau ca vom calca pe urmele lui Casanova. Exista niste principii simple la care ati fi putut ajunge si singuri daca ati fi incercat sa le descoperiti si ati avea timp pentru asta.  

 Retineti ca nimeni nu vrea sa aiba o relatie cu oameni bolnavi, neadaptati, iritati, nebuni sau obsedati. De aceea trebuie sa te preocupe propria sanatate, ridicarea tonusului vital si acumularea de energie. Igor Vaghin, Antonina Galuschai - Manipularea Erotica  

Am intalnit si exagerari in acest tip de abordare. De exemplu, am intalnit acest set de calitati "necesare oricarui barbat adevarat": simtul umorului, optimismul, virilitatea, inteligenta, siguranta de sine si capacitatea de a se sacrifica in orice situatie. Poate ca sunt elemente valorizate de o anumita cultura dar oare cati dintre barbatii reali pot sa vina cu acest pachet complet? Ori noi nu suntem personaje de roman si probabil ca n-am mai avea liniste daca ne-am casatori cu unul.  

Aceasta stiinta a seductiei care circula in literatura romantica sau in cartile cele mai ieftine de psihologie practica, ne invata ca putem sa devenim „femei fatale” sau „barbati adevarati” focalizandu-ne asupra acestor roluri si exersandu-le in fiecare zi, ca niste actori desavarsiti.

De exemplu, femeia fatala se presupune ca stie sa pretinda ca este o zeita, nu o simpla muritoare, poate sa intoarca privirea oricarui barbat, stie cum sa expectoreze fumul de tigara, sa lase o unda de mister si prea putin mai conteaza daca are bun simt, daca este sanatoasa fizic si emotional, daca poate creste copii bine educati, daca este capabila de sprijin si de o viata in campul muncii.  

Simplu fie spus, am ajuns la concluzia ca secretul fundamental al seductiei este buna dispozitie. Dar pentru a avea parte de asa ceva, avem de realizat o multime de alte lucruri. O dispozitie luminoasa este un semnal care atrage atentia asupra ta, ca posibil partener. Intervin apoi preferintele personale dar si capacitatea ta de a fi in randul lumii, cu alte cuvinte, a dispune de suficient bun simt.  

Nu cred in solutii universale ale seductiei dar cred in bunul simt, adica in ceea ce majoritatea unei comunitati sau a unei societati considera a fi de dorit si de urmarit. Bunul simt este regula regulilor in psihologia adleriana si nu intamplator. In functie de acest element ne putem sau nu ne putem adapta la mediu si in functie de acest element, reusim sau nu sa facem rost de un partener.  

Iata cateva lucruri care ne fac niste competitori redutabili in seductie si care sunt legate direct de bunul simt si de buna dispozitie:  



 A fi sanatos fizic. 

Inspira incredere si ne ajuta sa visam frumos in legatura cu viitorul nostru si al urmasilor, fiind prima conditie pe care ar trebui sa o indeplinim. Desigur, prin natura situatiei, unii nu dispun de sanatate fizica. Pot in schimb sa atraga de partea lor toate celelalte atuuri. De asemenea, mi-e teama ca nu suntem constienti intotdeauna de valoarea acestei calitati, abandonandu-ne viciilor si atitudinilor periculoase, de auto sabotare a sanatatii - acest dar nepretuit. 


 A fi sanatos emotional. 

Sanatatea emotionala reprezinta capacitatea noastra de a ne administra emotiile si stresul si este o stiinta in sine. Unii o mai numesc stiinta de a fi fericit fara motiv. Capacitatea de a ne intelege si a ne organiza emotiile, de a le face compatibile cu civilizatia, reprezinta o componenta a inteligentei emotionale si ne tine departe de numeroase probleme cum ar fi dependentele, somajul sau bolile psihice.  

 Curajul. 

Avem nevoie de aceasta calitate pretioasa pentru a ne afirma social, pentru a ne exprima nevoile sau pentru a realiza lucruri. Chiar si pentru a visa avem nevoie de curaj. Curajul se bazeaza pe o buna stima de sine si ambele pot fi dezvoltate prin intermediul autocunoasterii sau psihoterapiei. Da, curajul chiar inspira incredere unui potential partener!  

 Empatia. 

Un spirit tolerant si plin de amabilitate este in general preferat unuia care considera ca are dreptate intotdeauna si care nu suporta diversitatea opiniilor. Ferice de cei impaciuitori! Criticile aspre nu ne apropie de cel iubit iar prezentele suparatoare, cele care simt nevoia sa testeze in permanenta nervii celor din jur si care nu pot gasi ceva mai bun de facut, vor sfarsi prin a ne ingrozi. Empatia este si ea o componenta a inteligentei emotionale, si presupune sa facem orice lucru avand in vedere starea de spirit a celorlalti – a vorbi sau a tacea, a te grabi sau a ramane in asteptare, a face zgomot sau a pastra linistea, etc  

 Forta Creatoare.

Nu ma refer la creativitatea artistica, desi este inclusa aici. Forta creatoare reprezinta, din punctul meu de vedere, capacitatea unui partener de a-si pune in valoare calitatile si aptitudinile in cadrul unei activitati recunoscute social. Forta creatoare este o dovada de sanatate psihica si inspira incredere unui potential partener.  Prin intermediul acestei calitati ne asiguram o existenta confortabila noua si celor din jur.

 Spiritualitatea. 

Desi traim intr-o epoca a banului si a proprietatilor, ne atrage totusi atentia cineva care este capabil de o conversatie inteligenta sau care cel putin vorbeste coerent si are un vocabular bine pus la punct. Uneori spiritul este o dovada de originalitate si atragem tocmai prin asta. S-ar putea sa nu fiti la moda, dar puteti impresiona prin cunostinte sau preocupari si, cel mai probabil, partenerul se va bucura sa iasa din casa impreuna cu dumneavoastra, ori doar sa va asculte, impartasind din bogatia de preocupari si interese.  

 Inteligenta Morala

Este un termen pe care l-am auzit de curand la domnul doctor Cristian Andrei si reprezinta bunul simt in sine. I-am putea spune, la fel de bine, "sanatate morala". Cand stii ca cineva este capabil sa vada dincolo de momentul prezent, sa realizeze care vor fi consecintele alegerilor sale si sa controleze propriul comportament, este ca o garantie a faptului ca poti trai o viata in conditii de siguranta alaturi de aceasta persoana. Un bun punct de plecare pentru dezvoltarea bunului simt este acest aforism stravechi "ce tie nu-ti place, altuia nu-i face!".

* * *

Cred ca acestea sunt cele mai importante lucruri care pot inspira incredere unui partener si il pot atrage catre noi. Este drept insa si ca, in situatiile reale ale vietii, faptul ca suntem atat de dezvoltati intr-un anumit domeniu presupune lipsuri majore in alte domenii, la fel de importante. De exemplu, poate ca cineva este o persoana spirituala dar ii lipseste cu totul capacitatea de a pune in valoare aceste cunostinte. Sau poate ca cineva este empatic si intelegator insa ii lipseste curajul. Pe undeva, tocmai aceasta imperfectiune constituie miezul umanitatii noastre... Vom putea sa traim cu dansa?


Sursa:                                    

* Note: Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere!
 Cu stimă - Remus Constantin Raclău
 * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model:
                              
                                       "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu