vineri, 25 septembrie 2015

Dictionarul manierelor corecte

Dictionarul manierelor corecteFara a confunda, pana la un anumit punct,buna cuviintaare o semnificatie apropiata de politele. Buna cuviinta, ca si bunul simt, sunt trasaturi morale definitorii ale poporului nostru, ele au rezistat timpului si nu trebuie confundate cu rigorile “etichetei” vremurilor apuse.

Buna cuviinta se poate identifica cu politetea spontana cuprinsa in intelepciunea fiecarui popor si care la noi azi isi gaseste resorturi de actiune si modelare a omului tocmai in ideile generoase ale societatii romanesti actuale. Abolirea privilegiilor bazate pe avere, desfiintarea exploatarii, crearea celei mai umane dintre societati, in care oamenii sunt egali intre ei, iar respectul reciproc si intrajutorarea amicala sunt elemente esentiale ale noului umanism ce au creat un teren fertil propice pentru manifestarea politetei, bunei cuviinte, in general regulilor de comportare civilizata.

In timp ce politetea are norme stabilite, dar perfectabile, in concordanta cu buna cuviinta dar si cu o educatie generoasa, buna cuviinta te face sa intuiesti ce ti se cuvine tine si altora si ce comportament sau atitudine sa adopti in diverse situatii pentru a nu jigni, deranja sau starni alte persoane. De altfel, tocmai intelepciunea populara a cristalizat in cateva cuvinte o experient multimilenara: “Ce tie nu-ti place altuia nu-i face”.

Tanarul trebuie sa se studieze cu grija, dar in acelasi timp sa se poarte cat mai natural si sa se faca cat maiagreabil printr-o comportare aleasa.

Dand dovada de bunavointa, regulile de politete, de comportare civilizata, se pot asimila cu usurinta, politetea fiind de fapt o obligatie a tuturor. “Invatarea” lor nu se face “papagaliceste”, ci trebuie sa fie o insusire fireasca, devenind un reflex conditionat si astfel un bun castigat care isi va arata roadele in orice imprejurari.

O cugetare a filozofului si omului politic englez John Locke (1632-1704) spune: “Politetea nu consta in felul cum se scoate palaria de pe cap sau in modul cum se face un compliment, ci in stapanirea corecta si libera a limbajului, a privirilor, a miscarilor, atitudinea, tinuta corpului, etc.”. Ne putem aduce aminte de ea si de mai multe ori in cursul unei zile, chiar daca traim in secolul vitezei, viata noastra e realmente mai trepidanta, mai plina, decat in alte epoci.

Iata intr-un alt articol cateva reguli pe care oricine si in primul rand tanara generatie trebuie sa le cunoasca si, bineinteles, sa le respecte si sa le aplice, pentru ca nu trebuie sa fii mare psiholog pentru a trage concluzii asupra cuiva, vazandu-l si cunoscandu-l numai dupa cum se comporta pe strada.



Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu