vineri, 18 septembrie 2015

Cum sa fii un om puternic / Principii de bun Simt

BY SOFIA DUMITRIU, ON JANUARY 29TH, 2015

Puterea e cel mai mare afrodisiac. Kissinger a spus-o, un politician care a luat premiul Nobel, iar experienta tuturor o confirma: ne atrag oamenii care au putere de caracter si personalitate. Acesti  oameni carismatici s-au faurit in creuzetul esecurilor inevitabile, pentru ca doar in situatii limita afli ce poti cu adevarat.
Caracterul nu se poate dezvolta cand totul este in armonie si in firesc, pentru ca acesta se formeaza din deciziile luate de-a lungul timpului. Puterea o ai atunci cand iesi invingator din lupta cu tentatii, frici si prejudecati, cand pierzi iluzii si totusi nu te pierzi pe tine.
Se poate invata sa fii puternic? Da, pentru ca destinul nu este o fatalitate, ci este un act de creatie, atunci cand omul isi asuma responsabilitatea propriei fericiri.
1. Oamenii puternici nu dau vina pe nimeni pentru esecurile din  viata lor. Nu se invinovatesc nici pe ei pedepsindu-se cu regrete si cu depresie, ci stiu sa piarda. E o calitate exceptionala a unui om puternic: sa accepti esecul  fara a te razbuna activ sau pasiv nici pe altii nici pe tine.
2.Oamenii puternici sunt perseverenti in ciuda oricaror obstacole, descurajari si imposibilitati. Asta inseamna munca, efort si disciplina. Talentul e o povara daca nu e dublat de perseverenta. 10 000 de ore de munca spun specialistii in domeniul performantei ca e nevoie ca un om sa munceasca pentru a atinge un nivel de maiestrie intr-un domeniu.
putere
3. Oamenii puternici isi controleaza placerea si tolereaza frustrarea de moment. Procesul se numeste “delayed gratification” –  adica nu cauta placerea in fiecare moment, ci sunt dispusi sa sufere acum in virtutea unei placeri viitoare. Au acceptat intelepciunea lui Buddha ca viata e durere dar  si-au dezvoltat un optimism stoic intelegand de asemeni ca “no pain, no gain”.
4. Oamenii puternici accepta lipsa de control asupra vietii si asupra celorlalti realizand ca singurul control este asupra propriilor instincte, ganduri si emotii. Alchimia interioara este un process continuu, reflexivitatea  este dublata de detasare iar umorul si autoironia sunt singura “razbunare” pe viata.
5. Stiu sa fie singuri, chiar prefera propria lor companie din cand in cand. Ei inteleg ca indiferent de cata dragoste si prietenie au in viata, solitudinea este inceputul si sfarsitul existentei noastre. Se gandesc pe ei insisi, se lupta si se impaca cu ei insisi, se dezintegreaza si se reconstruiesc. Lupta nu e niciodata cu solitudinea ci cu frica si cu iluziile.
6. Au mecanisme de aparare mature in fata vietii. Ei nici nu se apara de fapt de viata, ci o vad si accepta cu luciditate si demnitate. Nu se refugiaza in naratiuni emotionale care sa dea un sens vietii ci isi asuma sa dea ei insisi un scop vietii. Vad viata in toata nebunia si miraculosul ei, accepta regulile jocului si nu se revolta ca viata este asa cum este.
7. Nimic din ceea ce este omenesc nu le este strain. Imbratiseaza tristetea, disperarea si dezamagirea si nu se lupta cu ele. Le iau in serios dar nu le dramatizeaza ci accepta bipolaritatea inerenta vietii. Cand se intampla frumuseti, sunt fericiti, cand viata le da lamai fac limonoda si filosofie.
8. Iau decizii rapid, pentru ca prefera certitudinea, chiar si a esecului, decat analiza nesfarsita a optiunilor. Nehotararea induce anxietate si paralizie emotionala. Decid si apoi invata sa traiasca cu alegerile facute. Tolereaza riscul, pentru ca altfel nici nu au cum sa castige daca nu isi asuma ca ar putea sa si piarda.
9. Oamenii puternici iau in considerare critica – poate fi distructiva pentru ego dar constructiva pentru sine. Nu se simt lezati pentru ca stiu ca fara a se obiectiva raman prizonierii unei subiectivitati care insingureaza. Ei nu vor sa aiba dreptate, ci sa inteleaga.
10. Oamenii puternici nu fug de vulnerabilitate pentru ca au inteles ca cineva trebuie sa faca primul pas, sa invite la onestitate si deschidere. Ei sunt schimbarea pe care le-o doresc celorlalti, preferand sa piarda iluzii decat sa-si prostitueze mintea in automintire si compromis.
11. Nu traiesc tot timpul in frustrare si nemultumire si accepta ca ceea ce nu poate fi schimbat, trebuie imbratisat. Au recunostinta si apreciere pentru oamenii si lucrurile bune din viata lor si exprima asta.
12. Isi sublimeaza emotiile negative sau instinctele distructive in actiuni sanatoase. Agresivitatea o elibereaza in sport sau munca fizica, tristetea si dorul in diverse forma de arta, revolta in activism pentru o cauza umanitara.
13. Oamenii puternici isi construiesc relatiile pe respect si apreciere, nu pe manipulare si santaj emotional. Ii elibereaza pe ceilalti atunci cand drumurile nu mai sunt comune, fara a se degrada pe ei insisi si fara a-i denigra pe ceilalti.
14. Tolereaza diferentele de opinie, de credinte, de alegeri. Nu judeca ci asculta si inteleg inainte de a emite o judecata de valoare. Iar atunci cand o fac, nu urmaresc sa-l desfiinteze pe celalalt ci cauta asemanarile, in ciuda diferentelor.
Si toate astea se rezuma la CURAJ. Curaj de a recunoaste ca uneori gresesti, uneori esti slab, uneori esti ignorant si ca tot timpul e necesar sa iei decizii, sa faci ceva si sa nu astepti sa ti se intample.
Miracolele nu vin din cer  ci se fac din tine. Aceasta este singura credinta de care ai nevoie: increderea in sine – mai devreme sau mai tarziu, timpul iti da si dreptate si minune. Totul e sa nu cauti dreptatea si  sa nu astepti minunea: ea vine, dar trebuie sa te gaseasca in actiune.
* Notă: Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Un comentariu: