joi, 10 septembrie 2015

Legile nescrise ale bunului simt

Scris la 9 Decembrie 2013, de Viorel Varga

Cand ceva nu merge bine in tara asta, suntem tentati sa dam vina pe autoritati si guvernanti. In general nu gresim, pentru ca ei sunt cei care fac legile si stabilesc normele dupa care functioneaza o societate. Societatea traditionala functioneaza dupa cutume, legi nescrise, dar unanim acceptate, izvorate in realitatile interumane si bazate pe bun simt si respect reciproc.


 Sa luam, de pilda, civilizatia strazii din zilele noastre. Nu ar trebui sa existe nici lege si nici o hotarare de consiliu local care sa se refere la cei care arunca pe strada, la intamplare diverse resturi si ambalaje. Si nici de mult invocata educatie nu tine acest aspect, ci de o cutuma comunitara. 

Situatie e valabila si pentru cei ce se deplaseaza cu masina pe drumurile din judet si arunca din mers hartii, pungi, peturi, chistoace, dintr-o nesimtire crasa. Santurile de pe marginea soselei gem de gunoaie. De pe 20 de metri de drum, pe ruta Zalau-Creaca se poate colecta un tomberon de mizerii. Si cand spun asta nu ma refer la ce vor spune strainii, ci la modul in care arata „casa noastra”. Caci in fond, aici locuim noi, nu strainii. E drept ca discutam despre spatii comune, numite si publice, si nu despre spatii private, dar conteaza? 


Tot la aceasta categorie intra si inconstienta unor participanti la trafic, care se deplaseaza pe drumurile publice, dupa caderea intunericului cu ateleje gen carute sau remorci tractate de animale sau tractoare, fara nici un fel de semnalizare.

 Daca ar fi numai ele pe drum nu ar fi nici o problema. Dar suntem in secolul XXI si pentru masini sunt un real pericol. In primul rand, carutasii si tractoristii isi pun viata in pericol, iar in al doilea rand, ii pot condamna la moarte pe cei ce se afla in autovehicule.
 Si aici nu discutam de drumuri comunale sau judetene, ci de drumuri nationale sau europene. Legile, ca si legile, dar trebuie sa existe reguli de convietuire comunitara de la care nu ne putem abate. Asta ar trebui. Ca in relitate nu-i asa, o stim cu totii.


Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu