vineri, 25 septembrie 2015

Iesirea in societate si la mall

- bune maniere si reguli de comportare civilizata

Traim in vremuri moderne, iar iesitul in societate, mersul la mall, mersul la shopping e la ordinea zilei. Intr-un mall se gasesc o multime de fast-fooduri, magazine de haine, magazine IT, ochelari, cinema! Pare sa fie o locatie sigura unde puteti sa va duceti si copiii si chiar puteti sa il lasati singuri (mai ales pe cei mari). Dar, cum stau cu bunele maniere si regulile de comportare civilizata, le cunosc? Cu siguranta, acestea le vor face si va vor face sederea mult mai placuta. Retineti, daca veti trata cu respect, veti fi tratat cu respect. Asadar, fiti politicosi, prietenosi si respectosi. E simplu daca se tine cont de cateva reguli de bun simt, bune maniere si reguli comportare civilizata.

Sa aflam insa care ar fi regulile de baza:

·        Lasati loc si celorlati oameni care se afla in mall. Atunci cand va plimbati pe paliere cu prietenii, nu va rasfirati si, dupa caz, tineti doar unul sau doi de brat. Va inchipuiti ce ar inseamna sa mergeti la brat cate 6-7 persoane? Ati incurca mult lumea, plus ca se creeaza impresia unei avalanse …

·        Intrati in contact cu lumea, cu vanzatoare, functionari, oameni, prieteni. Nu uitati ca simple cuvinte, precum “Ma scuzati!”, “Multumesc!”, “Va rog!”, “Imi permiteti?” conteaza mult. De exemplu, cand spui “Multumesc!” arata ca apreciezi, cand nu, arata lipsa de recunostinta.

·        De asemenea, nu ridicati tonul. E destul de simplu: purtati-va natural si nu strigati, nu tipati, nu radeti in hohote.

·        La restaurant ori la fast-food folositi masa de care aveti nevoie. E aglomeratie si ar fi bine sa evitati ocuparea scaunelor sau a meselor cu pachetele de cumparaturi personale. Savurati in liniste, iar la final curatati dupa voi: adunati resturile, puneti masa si scaunele la loc, stergeti masa daca ati murdarit-o. Ar fi frumos sa lasati lucrurile aranjate asa cum le-ati gasit.

·        Folosirea bunelor maniere nu trebuie reduse doar la familie, prieteni, vecini. Nu e atat de greu sa salutati, sa spune “Buna ziua!” vanzatoarelor. Zambiti, comportati-va civilizat, acordati intaietate personelor mai in varsta, deschideti usa altor persoane. De asemenea, nu tineti prietenii aliniati in fata voastra. In magazine, puneti lucrurile la loc, pe umerasele sau in rafturile de unde le-ati luat. Nu e greu.

·        Mall-ul e mare, aglomerat si e posibil sa intalniti un alt prieten sau vreo ruda. Prezentati-l, daca prietenii cu care sunteti nu il cunosc deja.

Parintii vostri vor fi mandri de voi, iar increderea va spori fara sa va dati seama. Daca sunteti la mall impreuna cu parintii si stabiliti sa va despartiti, cu siguranta v-au dat un termen (“Ne vedem intr-o ora in fata acestui magazin!”).

·        Pentru binele vostru, daca ati primit un termen, respectati ora la care v-au spus sa va intoarceti. Fiecare minut de intarziere li se pare parintilor o ora intreaga, o eternitate, caci se tem pentru siguranta voastra. Fiti destept, respectuos si … punctual. Veti castiga in aprecieri!

·        Daca v-au impus un spatiu - asupra caruia ati cazut de acord, nu il depasiti. Cu siguranta, daca nu depasiti limitele stabilite, data viitoare parintii vor extinde aria de plimbare.

·        Povestiti-le cum a fost. Din fire, parintii sunt curiosi si dornici sa afle ce ati facut, pe unde v-ati plimbat, ce ati gasit, ce ati facut. E un mare pas pentru ei si vor fi nerabdatori sa afle noutati de la voi.

·        Nu in ultimul rand, fiti constienti, rationali si tineti seama de faptul ca parintii vostri ar putea avea prieteni care se afla si ei in mall. Ganditi-va cum i-ar putea afecta actiunile voastre pe parinti, daca prietenii lor v-ar vedea si le-ar spune parintilor unele lucruri neplacute.

Cam asta ar fi pe scurt. Doar atat si e de ajuns astfel incat sa aratati respectul cuvenit celor din jur, parintilor si voua insiva. Bucurati-va de iesirea la mall, distrati-va cu prietenii vostri si purtati-va civilizat, astfle incat sa fiti siguri ca veti veni si data viitoare si, de ce nu, urmatoarea tura sa fiti lasati singuri in mall.


Sursa: http://www.universdecopil.ro/iesirea-in-societate-si-la-mall-bune-maniere-si-reguli-de-comportare-civilizata.html

Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu