joi, 10 septembrie 2015

Bunul Simt in practica juridica

Interviu cu doamna Profesor Lidia Barac. Despre repere în drept și repere ale magistraților

25 iulie 2014 |

Autor: Alina MATEI


Alina Matei: Multumesc, doamna Profesor, pentru ca ati acceptat sa acordati un interviu pentru JURIDICE.ro. Ati publicat de curand cartea Repere de interpretare in drept. Ghid de interpretare in materie civila, publicata la Editura Universul Juridic. Reperele sunt importante in viata si cu atat mai mult in drept, in interpretarea lui. De ce aceasta carte cu un titlu atat de bun?

Lidia Barac: Provocarile in materie de aplicare a legii, astazi, cu atat mai mult, cu cat vorbim de implementarea noilor coduri – civile si penale, cat si abuzul de interpretare in procesul de aplicare a legilor/dreptului, adesea manifest, m-au determinat sa abordez tema reperelor in drept, repere care nu reprezinta altceva decat granitele inlauntrul carora judecatorului ii este permis sa se manifeste in procesul de aplicare a dreptului/legii, proces inevitabil legat de opera de interpretare a normelor. Prin urmare, titlul cartii raspunde continutului sau si, odata in plus, atrage atentia asupra importantei reperelor in drept. In egala masura, m-am gandit la generatiile care vin si care trebuie sa sustina statul de drept in Romania.


 Eu pornesc de la repere morale, in principiu. Daca ne gandim serios, vom constata ca aplicarea dreptului, a legilor este o chestiune de bun simt. De aceea, istoric vorbind, regasim in acest segment sfatul batranilor, al inteleptilor, caci, la un moment dat, justitia s-a infaptuit prin intermediul unor oameni ai comunitatii, inzestrati cu intelepciune, cu bun simt. Nu poti spune ca aplici dreptul corect, daca te indepartezi de la exigentele bunului simt general, care trebuie sa valideze orice opera de aplicare a dreptului, legilor.

Prin scrierea mea am incercat sa supun reflectiei celor investiti cu aplicarea legilor – judecatorii – exigenta de a se autoverifica permanent in legatura cu rezultatele interpretarii legii, in procesul de aplicare a dreptului la un caz particular. In masura in care vor constata ca au infrant valori morale, care sustin prosperitatea, viitorul unei comunitati trebuie sa-si revizuiasca demersul interpretativ si sa gaseasca acel sporit al normei/legii de aplicat, care corespunde imperativului ordinii juridice si binelui public, asemenea valori neputand fi sacrificate indiferent de tehnicile de interpretare a dreptului utilizate de judecator.

Apoi, subtitlul cartii – ghid de interpretare – corespunde unor exigente mai tehnice, mai profesioniste, care permit judecatorului sa inteleaga raporturile dintre normele de drept si principiile dreptului, dintre dreptul intern si dreptul international, dintre varii norme juridice deopotriva aplicabile intr-un caz particular, de speta, inclusiv raporturile dintre principiile dreptului, atunci cand in una si aceeasi cauza judiciara par a fi incidente deopotriva mai multe principii de drept.

In orice caz, ca o concluzie, nivelul profesionalismului din sistemul judiciar si tendinta inspre un tip de abuz de interpretare a dreptului cu ocazia aplicarii lui m-au motivat sa scriu aceasta carte. O dedic, in pricipal, magistratilor si generatiilor care-mi succed.

Alina Matei: Care este atmosfera la Curtea de Apel Timisoara? Si iata ca, poate, nu intamplator sediul Curtii este in Piata Tepes Voda, domnitor cunoscut pentru modul original in care impartea dreptatea…

Lidia Barac: Atmosfera la instanta pe care o conduc e foarte buna, in conditiile in care nu am adoptat un stil de conducere autoritar, ci unul participativ, care a fost inteles la adevarata sa valoare de membrii colectivului. Asa se face ca, la nivelul Curtii de Apel Timisoara, nu avem jurisprudenta neunitara in nicio materie de drept, ceea ce inseamna ca toti colegii judecatori au inteles ca o jurisprudenta neuniara ne face vulnerabili si exprima un dispret pentru comunitatea pe care o deservim, actul de justitie trebuind sa fie transparent si predictibil.

In alte cuvinte, semnificatia lui „Tepes-Voda” la care va referiti a fost subinteleasa de toti cei care ocupa Palatul dicasterial din Timisoara, intronandu-si propria ordine si rigoare, fapt care ne-a plasat pe locurile fruntase la toti indicatorii relevanti pentru o instanta de judecata, asa cum rezulta din Bilantul activitatii noastre, aferent anului 2013.

Alina Matei: Foarte multi judecatori sunt oameni tineri, dincolo de faptul ca se poate intra in sistem de foarte tanar (de pe la 25 de ani). Misca acestia lucrurile?

Lidia Barac: Schimbarea de generatii si imprimenirea, ca fenomen, nu este decat benefica, in general. Dar, in sistemul judiciar, personal cred ca vechimea in profesie pentru exercitarea functiei de judecator de curte de apel este extrem de mica si paguboasa. Afirmatia o sustin cu tarie astazi si in raport cu noile coduri, in special cele penale, care fac ca, in general, deciziile penale sa ramana definitive la nivelul curtilor de apel.

Este nevoie de experienta de viata, de spirit de empatie, de intelegerea mersului societatii, a evolutiei valorilor sociale si de o justa apreciere a acestora pentru a fi un bun magistrat. Cele mai multe carente pe care le-am constatat, in decursul a peste 33 de ani de cariera juridica, in activitatea magistratilor deriva din lipsa acestor ingrediente legate de varsta, experienta umana si profesionala, si mai putin din motive legate de coruptie, de exemplu.

Alina Matei: Sunt instante si nu putine, si ma refer la cele din raza Curtii de Apel Cluj care au implementat, paralel cu portalul instantelor dezvoltat de Ministerul Justitiei, sistemul Info dosar in care accesul la dosar se face pe baza de user si parola. Deci nu pe baza de nume. Din perspectiva protectiei datelor cu caracter personal, care e de preferat?

Lidia Barac: Nu sunt specialist IT, dar segmentul de informare publica imi incumba. Prin urmare, consider ca important/relevant este accesul la informatie, satisfactia beneficiarului legal al informatiei. In rest, lucrurile pot fi discutabile.

In orice caz, noi ne straduim sa peformam cu echipa IT si, deopotriva, sa respectam legislatia care protejeaza datele cu caracter personal si alte asemenea exigente. In plus, echipa noastra IT e in stransa colaborare cu colegii de la Cluj, ale caror modele de bune practici in domeniu le preluam treptat. Personal, apreciez programul la care va referiti si salut efortutile clujenilor.

Alina Matei: Avem o Justitie moderna? Ce spuneti?

Lidia Barac: Nu cred ca putem vorbi de o justitie moderna, daca ne referim la nivelul de reformare al acesteia, pornind de la chestiuni de logistica, care inca nu ne permit sa accesam on-line un dosar, sa-l instrumentam, de exemplu, electronic, sa eliminam cheltuielile umane si materiale generate de constructia unui dosar judiciar sau de judecarea lui, de circuitul lui intre instante, etc. Mai apoi, nivelul de devotament si implicare profesionala, chiar profesionalismul in sistem nu sunt de nemonitorizat, precum si nivelul de asumare a valorilor profesiei, insuficient intelese – independenta, integritatea si responsabiltatea -, fenomenul coruptiei din sistemul judiciar, recunoscut, nu ne permit concluzii de tipul celor sugerate de intrebarea dumneavoastra.

 Dar, important este ca parghiile care permit modernizarea si functionalitatea sistemului judiciar la parametrii optimi exista, iar intre acestea pariul meu, precum ca justitia este libera si nu mai poate fi influentata politic este, evident, unul castigat. S-au facut pasi importanti in acest sens, legislativ si institutional, context in care perioada 2004 si pana in prezent nu poate fi ignorata/anulata din istoria justitiei romane, ca fiind una pozitiva.

Alina Matei: Care este autorul de drept asupra caruia reveniti?

Lidia Barac: Sunt mai multi. In general, ma inspira oamenii cu bun simt. Bun simt juridic, in principal. Ca exemplu, in prezent, m-am lansat asupra unui proiect care-l vizeaza pe Constantin Hamangiu. Pentru mine, exista mai multi oameni importanti in drept, dar cei mai importanti sunt cei care au reusit sa-i mobilizeze pe altii, prin activitatea lor. De aceea, in curand, intr-o colaborare, promit o carte, intru respect pentru personalitatea lui Constantin Hamangiu.

Alina Matei: Mai tineti legatura cu domnul Catalin Predoiu, cu care ati colaborat la Ministerul Justitiei ca si secretar de stat?

Lidia Barac: Evident, da. Intr-un interviu anterior dat dumneavoastra am sustinut calitatile de lider ale domnului Catalin Predoiu, pornind de la modul in care l-am cunoscut si am lucrat impreuna. Am argumente sa reafirm acele aprecieri tocmai datorita faptului ca acest om nu si-a inghetat relatia cu colaboratorii sai, chiar daca acum se plaseaza intr-o noua sfera. E mare lucru sa ai caracter, iar dansul are! Apoi, faptul ca, in continuare, militeaza pentru statul de drept, justitie independenta in Romania e foarte important, daca ne referim si la provocarile la care astazi e supusa justitia si la care cu greu face fata chiar CSM, in raport cu instrumentele legale pe care le are la dispozitie.

Am putini prieteni, dar calitatile pe care mi le doresc pentru cei pe care ii vreau aproape le regasesc in totalitate la Catalin Predoiu. Este onest, inteligent, cu bun simt, dedicat proiectelor in care se implica, responsabil si competent, de buna credinta si cu un bun simt desavarsit. In plus, este nu doar un om de drept, ci si un om de cultura si, deopotriva, cu mult umor! Adica, are calitati care ne pot reconforta pe fiecare dintre noi in cele mai fericite sau nefericite momente din existenta noastra.

Alina Matei: Si pentru ca am inceput dialogul vorbind despre repere, o sa va rog sa ne spuneti care ar trebui sa fie reperele in viata unui magistrat?

Lidia Barac: Reperele morale sunt definitorii pentru viata de magistrat. Onestitatea, spiritul de sacrificiu, empatia, dorinta de dreptate si adevar ar trebui sa stea la baza formatiei profesionale a viitorului magistrat. Fara ele nu are rost sa accesezi o universitate de profil sau o profesie din domeniul judiciar. Daca asemenea valori morale te caracterizeaza, restul vine de la sine!

Si asa, revin la bunul simt, absolut necesar omului-magistrat si profesionistului, sfera in care vorbim de bun simt juridic, tradus prin aceea ca o solutie judiciara, data intr-un caz particular dat/oarecare nu poate sfida bunul simt general sub pretextul aplicarii vreunei tehnici de interpretare a dreptului, vezi doamne, neaccesibila publicului larg! Asa ceva este exclus si repudiat ca atare si pe buna dreptate pentru un motiv simplu – Dreptul a fost creat de oameni si pentru oameni!

Alina Matei: Un mesaj, va rog, pentru utilizatorii JURIDICE.ro.

Lidia Barac: Va spuneam ca preocuparile mele recente se concentreaza asupra unei personalitati cu vocatie calauzitoare – Constantin Hamangiu, al carui destin s-a aflat sub semnul excelentei. Nu-l putem disocia de Pandectele Romane! Relativ la intrebarea dumneavoastra, eu, personal, vad in site-ul JURIDICE.ro un fel de Pandecte ale zilelor noastre. Este motivul pentru care urez utilizatorilor Dumneavoastra multa sanatate si spor in toate, astfel ca inspiratia care-i calauzeste in scrierile lor, publicate prin intermediul Dumneavoastra, sa nu-i paraseasca niciodata.

 Cititorilor Dumneavoastra le adresez aceleasi urari, in speranta ca nu vor parasi niciodata si, mai mult, vor avea grija sa castige multi alti cititori si colaboratori. Colectivul dumneavoastra de redactie va trebui sa aiba grija ca ambele lucruri sa se intample. De aceea, va spun simplu – LA MAI MARE!

Alina Matei: Multumesc pentru ca ati stat de vorba cu mine.

Lidia Barac: Si eu va multumesc.


Sursa: http://www.juridice.ro/331677/interviu-lidia-barac-despre-repere-in-drept-si-repere-ale-magistratilor.html


Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu