vineri, 25 septembrie 2015

Bun simt, bune maniere si comportare civilizata pe strada

Strada, in sensul cel mai larg, reprezinta locul in care nu ne putem eschiva sub privirea si atentia celor din jur. Dar, nu scapa ea adeseoriregulilor de educatie si comportare civilizata? Din pacate, strada ramane locul in care se revarsa cuvintele nepotrivite si triviale, limbajul refuzat de cel mai indulgent tipar.

 

Strada e, parca, locul preferat al necioplitului, in multiplele sale ipostaze. Cand iese la plimbare trebuie sa te feresti din calea lui pentru ca nu cunoaste decat drumul drept. Nu ocoleste femeile, copiii, batranii. Toti trebuie sa se dea la o parte. El este “cineva”. Pe trecerea de pietoni nu se grabeste. Toate masinile trebuie sa astepte pana trece el. Fumeaza fara sa ii pese de ceilalti, arunca restul pe jos atunci cand termina. Daca nu fumeaza, mananca pe trotuar. Cel mai adesea, fiind alaturi de altii, isi foloseste mai ales glasul, nu mintea. Vor sta la “suieta” unde e mai aglomerat pentru ca nu le pasa, sunt dintr-o … bucata. La cumparaturi, ei nu stau la rand. Trec inaintea celorlati oameni care isi astepta civilizat randul. La spectacole, in holuri, etc. rad zgomotos, fluiera. Ma rog, sa se stie ca exista. Iata de ce, bunul simt, masura in atitudini si gesturi se impun cu deosebita acuitate aici, pe strada. Strada arata cel mai adesea cat suntem de civilizati, educati, formati.

 

Iata cateva lucruri de bun simt si bune maniere care nu trebuie uitate in nici un caz:

·        Pe strada, un om politicos este un om prevenitor. A ajuta indiferent pe cine are nevoie de ajutorul dumneavoastra (dar in special batranii, femeile si copiii) este mai mult decat un simplu act de politete. Este o obligatie elementara.

·        Pe strada, locul de onoare, in ordinea prioritatii, este la dreapta.

·        Intotdeauna doi barbati vor incadra femeia pe care o insotesc. Vor proceda la fel doua femei insotite de un barbat.

·        Pe strada nu se scuipa, nu se arunca hartii, amabalaje, decat in locurile indicate.

·        Un om civilizat nu se opreste in strada pentru a-si lega siretul.

·        Este strict interzis a acosta pe strada un necunoscut si, cu atat mai mult, o necunoscuta.

·        Sotia sau prietena nu se tin niciodata spre partea carosabila.

·        Gestica exagerata denota serioase goluri de comportament.

·        Nu este frumos sa se fumeze pe strada.

·        La urcarea sau coborarea din mijlocul de transport barbatul acord aintaietate. Aglomeratia este o scuza primitiva.

·        Intr-un taxi, locul de onoare este in spate, dreapta. In cazul in care, in afara soferului, sunt inca trei persoane, locul de onoare este cel din fata de langa sofer.

·        In masina proprie, locul de onoare este cel de langa sofer.



Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu