marți, 8 septembrie 2015

Arta conversației




Mihaela Dumitrache


Stăpânirea artei conversației este unul dintre cele mai valoroase lucruri pe care o persoană îl poate face. A învăța cum să vorbiți bine cu ceilalți, nu vă va ajuta numai pe dumneavoastră în a dezvolta relațiile existente, dar vă va permite să creați cu succes și altele noi.

Contrar credinței populare, nu este esențial să existe un vocabular foarte dezvoltat sau o mulțime de experiențe. De asemenea, nu are de a face cu a fi o persoană vorbăreață. Conversația este o stradă cu două căi. Este un da și a lua. Dar cât de des constă totul doar în  “a lua” sau “a da”!
Conversația ideală este un schimb de gândire nu o expoziție elocventă a spiritului sau de oratorie. - Emily Post
Cu toții am întâlnit cele mai dezastruoase tipuri de oameni:
  • cel care nu încetează niciodată să vorbească. Rândul tău în discuție nu vine niciodată.
  • cel care mereu întrerupe.
  • cel care dă singur răspunsuri.
  • cel care mereu argumentează.
  • cel care nu are nicio opinie.
  • cel care sună nepoliticos ( și probabil că este un om nepoliticos).
  • cel care pune prea multe întrebări.
chat_coffee_crop380wCred că tuturor poate ni s-a întâmplat, la un moment dat, să facem parte dintr-o categorie sau alta. Ideea este să învățăm să conversăm corect, să nu mai repetăm aceleași greșeli și să fim mereu atenți la atitudinea noastră într-o conversație.
Un bun orator face diferența dintre momentul când trebuie să vorbească și când trebuie să asculte. El alege subiecte pentru a crea o conversație pe mai multe niveluri și crează un sentiment de intimitate, astfel încât, cealaltă persoană simte siguranța că aceasta este ascultată și i se acordă atenție. Este important să se stabilească o conversație bună. Încercați să vă gândiți la o alternativă pentru uzualul “ce mai faci” sau “ce faci?”. Un umor blând, observațiile comune, flatarea și ocazional, un compliment bine plasat  – toate ușurează o conversație.
Pune întrebări dar, nu transforma discuția într-un interviu agresiv – există o limită fină între interes și invadare. Familiaritatea vine cu timpul, așa că, fiți atenți la barierele nepermise. Evitați opiniile puternice sau onestitatea puternică; un punct de vedere intens este interesant, însă opiniile controversate pot ofensa, iar printre străini există întotdeauna riscul de a face o gafă lipsită de tact.

Contactul vizual

A stabili un contact vizual în timpul unei conversații este esențial. Aceasta arată că ascultați și sunteți cu adevărat interesați de ceea ce se spune. O persoană a cărei privire rătăcește distrată prin cameră este considerată nepoliticoasă, și poate face ca persoana care vorbește să se simtă lipsită de importanță.
Sexy-ConversationCu toate acestea, trebuie să ne amintim faptul că, în unele culturi se consideră că este un semn de respect a aduce privirea în jos atunci când vorbiți cu cineva. De asemenea, trebuie remarcat faptul că, unele persoane pot lua contactul vizual ca fiind intimidator și vor privi frecvent departe. Dacă vorbiți cu cineva și vi se pare un pic incomod faptul că nu vă poate privi în ochi, nu fiți ofensați – există persoane timorate și timide fără a avea nimic personal cu dumneavoastră.

Ascultarea

Fie că discutați cu un prieten, cu un străin sau cu șeful dumneavoastră, a fi un bun ascultător reprezintă cheia unei conversații de succes. Toată lumea își dorește ca ceea ce spune să fie valorificat, iar un bun ascultător va fi preferat în schimbul unui orator neîncetat. În situația în care vă vine o idee bună, iar partenerul de discuție nu și-a terminat fraza, așteptați sa-și termine ideea. Dacă cineva vă povestește o situație cu care v-ați confruntat și dumneavoastră, nu îl întrerupeți pentru că s-ar putea să fiți luați drept o persoană nepoliticoasă și avidă de atenție. Așteptați să termine ce are de spus înainte de a istorisi întâmplarea proprie.
hgfffdfdsdsfdghjsAscultarea cu atenție îl face pe emițător să vorbească despre lucrurile care îl pasionează și le transmite ideea că au avut parte de o discuție interesantă chiar dacă dumneavoastră ați contribuit foarte puțin.

A fi prezent

Când vorbim despre a fi prezent într-o conversație ne referim atât la starea fizică cât și la cea mentală. Înseamnă a fi o parte activă în discuție prin acordarea unei maxime atenții la ce spune interlocutorul nostru.

primary

Prezența într-o conversație este importantă de ambele părți așa că, păstrați un ochi și către cealaltă persoană. Dacă cineva își verifică ceasul din două în două minute sau bate exagerat de repede din picior puteți fi siguri că s-a plictisit așa că, schimbați subiectul imediat.

Limbajul corpului

Mișcările corpului sunt de asemenea importante, acestea transmițând mesaje puternice. Chiar și simpla împreunare a mâinilor poate transmite mesajul că nu ați dori să vă aflați în mijlocul acelei discuții. Obișnuiți-vă să încuviințați din cap în timp ce o persoană vorbește, pentru a o asigura că participați la ceea ce se spune. Dacă cineva spune ceva ce nu ați înțeles, întrebați! Întrebările deschise sunt cele mai bune pentru că, permit vorbitorului să conducă discuția în direcția dorită. Dacă participați la un subiect pe care nu-l suportați, schimbați-l!

Subiecte de evitat

Nu deschideți niciodată subiectul banilor, a bolilor sau a morții. Lăudăroșii și mincinoșii nu sunt agreați de nimeni. Evitați de asemenea, să dați sfaturi. Ele se dau doar la cerere.

Sursa:

* Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu