marți, 8 septembrie 2015

Romania Bunului Simt -

- incepe cu fiecare dintre noi


Scris de Lacrima Andreica - 21.11.2014

Romania bunului simt ar trebui sa fim tu si cu mine, si cu el, si cu ea. Noi, oamenii obisnuiti. Fie ca atasam ideea spiritului Facebook, fie ca nu. Dar Romania bunului simt cu siguranta ar trebui sa fim fiecare dintre noi, mai ales noi, femeile, noi cele care dam culoare, sare si piper lumii asteia, ii asiguram viitorul si spiritul. Cred ca oamenii cu adevarat inteligenti trec elegant peste diferentele de idei, peste dezacordurile dintre ei. Nimic nu poate fi radical si definitiv, brutal intre oameni inteligenti si educati, pentru ca un asemenea om intelege si respecta omul din fata lui, chiar daca nu e de acord cu ideea. In acest sens, Facebook este dusmanul inteligentei si al educatiei: ne transforma in zombie de block atunci cand ideile nu converg si ne transforma in mase la fel de irationale cand ideile converg ori convin. Practica afirmarii de sine cu amabilitate si eleganta se pierde in neantul gestului cu care stergem ecranele de orice fel.

Recent, lumea civilizata a celebrat Ziua Bunavointei, sau poate as traduce-o a amabilitatii. Zilele acestea, tema bunului simt este una atat de actuala in Romania peste tot discursul nostru cu note acute legat de spectacolul electoral cu toate fricile sale. Scriu despre bunavointa si despre bun simt pentru ca de el depinde vietuirea noastra in societate si acum si in viitor, supravietuire ca oameni sanatosi mintal si emotional, care educa copii integri si nu vatamati de frici, de angoase inutile ori de violente nascute din fragilitati ascunse.

Ce este bunavointa

Este acea atitudine care iti permite sa te deschizi inspre celalalt pentru a-i veni in intampinare, a-l sustine, a te sustine. Nu, nu e servilism, nici amabilitate ieftina, mercantila. Nu inseamna ca fiind un om de bun simt si plin de bunavointa te comporti asa pentru a adopta pozitia adusa de spate a egoistului care nu ofera nici un gest fara a astepta in contrapartida ceva la schimb. Nu inseamna bovarism. Inseamna pur si simplu sa te cunosti atat de bine pe tine insati, incat sa nu te temi sa spui nu, nici sa-ti afirmi parerile, fie si contrarii parerilor celorlalti, sa stii sa sustii o opinie contrara intr-un conflict elegant. Pentru ca in esenta conflictul e sanatos. Ne repozitioneaza. Dar ramane sanatos doar in contextul in care se exprima deschis, elegant, echilibrat, in respect de sine si de celalalt. Bunul simt inseamna sa-ti depasesti neincrederea in celalalt, nu inseamna sa manipulezi printr-o doza excesiva de amabilitate, nici nu inseamna sa fii naiv.

In zilele noastre adeseori constatam ca bunavointa trece drept prostie, naivitate. Intelegem sa razbim cu pumnii stransi, cu dintii inclestati, trecand peste oricine si orice aproape sau sigur. Succesul cu orice pret, intr-o epoca a consumerismului se consuma la fel ca ciocolata. Odata ce i-ai rupt ambalajul, continutul dispare rapid, efectele sunt de cele mai multe ori vulgare. Caci victoria si succesul au in comun nu de putine ori o buna doza de vulgaritate, poate la fel ca amabilitatea prost plasata si inteleasa.

Conflicte fara violenta

Aceasta ar fi reteta unui trai echilibrat, spune Charles Rojzman, un socioterapeut francez: sa stii sa intri in conflicte fara violenta, sa-ti sustii punctul de vedere fara sa te darami pe tine si nici pe altii si atunci nu mai ai nevoie sa arati amabil, sa pari binevoitor. Esti deja un om de bunsimt pentru ca stii sa iti exprimi nevoile si sa le asculti si pe ale celorlalti.

Managementul conflictelor este o problema delicata in Romania. Nu ne putem exprima dorintele, prea adeseori amanam sa spunem nu pentru a nu parea nesiguri, sau rautaciosi, dificili sau respingatori. Am invatat de copii ca pentru a fi iubiti trebuie sa fim de acord cu ceilalti, sa le castigam bunavointa dand bunavointa. Corect ar fi sa-i invatam pe copii sa raspunda pozitiv la nevoile celorlalti si sa si le exprime pe ale lor fara agresivitate, fara nervi, fara impunere. Pentru a-i putea invata asta e nevoie sa le putem arata cum se face. Pentru ca si ei, si noi suntem fiinte mimetice. Invatam prin imitare.
 Bunul simt are mult de-a face cu limitele libertatii: libertatea mea se termina acolo unde apare limitarea ta, si viceversa. Bunul simt e un drum cu dublu sens care nu conduce la anihilare, nici la suprimarea exprimarii de sine. Refuzurile trebuiesc acceptate si asta e o lectie care se invata, tocmai pentru ca nu ne e usor sa fim refuzati si nici respinsi. Spatiul celuilalt se respecta, chiar daca tehnologia ne impinge la acte de vulgaritate cum ar fi vorbitul in public la telefon, de cele mai multe ori pentru a insira nimicurile existentei noastre banale. Trebuie sa stim sa pierdem elegant, mai ales atunci cand stim ca avem dreptate.

Romania bunului simt inseamna sa invatam sa ne dam doi pasi inapoi cand consideram ca avem dreptate si sa admitem ca dreptatea in sine inseamna insingurare si ca este doar o perspectiva asupra lucrurilor. Ceea ce e drept pentru mine acum, poate fi extrem de nedrept pentru interlocutorul meu. Bunul simt e calea din mijloc intre doua persoane aflate in conflict, e a sti sa renunti din ce ti se cuvine pentru a nu te izola in frustrare si autocompatimire. Inseamna sa stii sa alegi si sa faci diferenta intre un om educat si de bunsimt si un profitor.
Bunul simt incepe intotdeauna cu respectul de sine. Un parinte care se respecta pe sine, isi respecta si copii si le transmite principiile bunavointei nu prin vorbe de sus, ori aspre, ci intotdeauna prin puterea exemplului personal.

*Nota: Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu