joi, 10 septembrie 2015

Regula bunului simt in relatia de cuplu

Respectul/ bunul simt este generat are la baza si dragostea pentru celalalt. In momentul in care sufletul se deschide in fata iubirii, bunul simt apare ca o manifestare exterioara a acestei stari interioare.

Relatia de cuplu are la baza respectul


In ce fel ne aratam respectul pentru celalalt in relatia de cuplu?
Studiile neurobiologilor americani de la Cornell University M.C. (New York) demonstreaza ca prefigurarea tiparelor bunului simt este datorata unor actiuni hormonale, in anumite perioade ale vietii.
Declansarea acestor hormoni este programata de un “ceas interior” genetic, al carui rol este de configurare a unor comportamente adaptate, compatibile. In primul rand cu necesitatea exprimarii sociale, prin comunicare.
Altfel spus, anumiti hormoni au ca sarcina “instalarea” in creier a unui program optim de comportament ce permite blocarea unor necesitati in schimbul posibilitatilor de integrare sociala prin comunicare verbala sau nonverbala. Exista hormoni capabili de a invata creierul sa spuna reflex “Lasa putin de la tine pentru el si, astfel, vei obtine simpatia lui”.
regula bunului simt
Regula bunului simt este simpla si nici nu ar mai trebui explicata. Aceasta regula ar trebui aplicata in toate relatiile interumane, nu doar atunci cand vine vorba de cuplu, dar e mult mai usor in teorie decat in practica. Asadar incearca sa respecti tot ce tine de bun simt atunci cand vine vorba departener si de cuplu.
In esenta, starea de bun simt este o stare de empatie la nivel afectiv. Ea poate fi exprimata foarte bine prin zicala: “Ce tie nu-ti place altuia nu-i face”. Cu ajutorul bunului simt empatizezi cu cel de langa tine si, astfel, stii cum sa te comporti cu partenerul fara a-l rani si fara a-l face sa sufere. Stii cum sa-l ajuti in mod tacit si fara zarva, simtindu-i starea sufleteasca si daruindu-i mai mult decat daruiesti de obicei. 
Respectul/ bunul simt este generat are la baza si dragostea pentru celalalt. In momentul in care sufletul se deschide in fata iubirii, bunul simt apare ca o manifestare exterioara a acestei stari interioare.
Starea de bun simt nu exclude luarea unor masuri drastice, chiar severe atunci cand situatia o cere. Bunul simt inseamna sa ai discernamant in ceea ce faci, sa gasesti masura justa.
Daca partenerii de cuplu nu comunica, nu se pot sprijini. Discutiile nu trebuie sa degenereze in cearta, iar tonul ridicat nu rezolva nimic, pentru ca in momentul in care tipi, nu-l mai auzi pe celalalt. Evident ca intr-o relatie vor exista si discutii in contradictoriu, dar cata vreme sunt pe un ton civilizat si fiecare isi sustine punctul de vedere cu argumente logice, nu poate fi decat constructiv.
Nu dragostea tine doi oameni impreuna pe termen lung, ci respectul care exista intre ei, reciprocitatea posibila a schimburilor dintre ei si vitalitatea mesajelor pe care si le trimit unul celuilalt. Cu alte cuvinte, calitatea relatiei ofera unui cuplu suficienta consistenta pentru a infrunta diversele „peripetii” care sunt inerente unei vieti conjugale.
A trai in cuplu inseamna a accepta coabitarea a doua intimitati: intimitatea comuna si impartita si intimitatea personala si rezervata. “Exista lucruri pe care le voi imparti si le voi trai cu tine si altele pe care nu le voi imparti si nici trai cu tine”. Acest lucru ii permite fiecaruia sa aiba un spatiu unde nu va fi controlat de celalalt.
Asadar, acorda atentia cuvenita relatiei de cuplu!
 Autor: Simona Ionita
* Notă: Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu