marți, 8 septembrie 2015

Picătura de înțelepciune

    Inteligența umană este izvorul tuturor problemelor noastre. Dar ar fi o prostie să gândim că soluția ar fi reducerea inteligenței! Există doar o singură cale de a rezolva această problemă: trebuie să evităm ca inteligența noastră să se lase dominată de emoții negative și violente și dacă vrem ca aceasta să devină miraculos de constructivă ar trebui să ne ghidăm după principiul motivației corecte și pozitive.
    Emoțiile profunde precum dragostea și compasiunea sunt componentele cele mai specifice ale naturii umane. Iată de ce toate ființele omenești sunt in stare să cultive astfel de sentimente.
    Atunci când se vorbește despre dragoste și despre compasiune ar trebui să se facă distincție între mai multe nivele. Un prim nivel ar fi acela al dragostei dintre un bărbat și o femeie, care cel mai adesea implică atracție sexuală și intimitate emotivă. Un alt tip de dragoste este compasiunea mamei, sentimentul său de intimitate către copilașul pe care îl alăptează. O mamă nu-și iubește în mod pasional bebelușul și nu se așteaptă la nimic în schimb din partea lui. Cu toate acestea ea este foarte preocupată de binele copilului și nu precupețește nici un efort pentru a oferi tot ceea ce-i mai bun fiului sau fiicei sale și aceasta este, după părerea mea, compasiunea adevărată!
    În schimb, compasiunea perfectă este aceea pe care o simțim pentru dușmanul nostru. Ea nu comportă nici o formă de atașament. Înțelegem perfect că această persoană este un inamic, hotărât să ne facă rău și în consecință ne vom lua toate precauțiunile necesare contracarării acțiunilor dușmănoase ale acestuia, dar în același timp continuăm să manifestăm grijă și compasiune pentru soarta lui. Aceasta este adevărata compasiune.

Dalailama

P.S.

 Dacă credeți ca merita, recomandati aceasta lectura si prietenilor dumneavoastra, dupa binecunoscutul model: "CITESTE si DA-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu