Vieru Cristian
Revin cu un text prelucrat pe tema de baza
Bunul simţ nu se moşteneşte, nu se capătă cu trecerea timpului, dar mai ales nu se cumpără, ci se învaţă de mic – în principiu de la părinţi . E greu să le ai pe toate de aceea atunci când este vorba despre bun simţ, nimeni nu are pretenţii de la tine şi toată lumea te categoriseşte ca fiind nesimţit şi punct. Uneori te aştepţi ca persoanele care se învârt în cercuri mai înalte sau cele care au un grad de cultură mai ridicat ori mai multă bunăstare din punct de vedere financiar, să aibe mai mult bun simţ şi mai multă educaţie, dar de cele mai multe ori ăstia sunt cei mai nesimţiţi.
De la simplul salut, până la alte chestii mai complexe, bunul simţ contează, după părerea mea, şi de multe ori am observat că am regăsit acest bun simţ la persoane care nici nu mă aşteptam, şi lipsea cu desăvârşire la persoanele la care nici nu mă gândeam… Din pacate el incepe sa fie tot mai rar intalnit in educatia generatilor mai tinere .
Intr-o lume in care succesul este sinonim cu a parveni prin orice mijloace , in care lupta pentru existenta s-a transformat intr-un razboi aproape imposibil pentru multi dintre noi , bunul-simt a devenit o bagatela lipsita de importanta . Astazi pentru multi poate parea hilar sa vezi un tanar ridicandu-se de pe scaun pentru a ceda locul unui batran , sau de ce nu , unei femei .
Asa cum banalul “Buna Ziua !” este doar o pierdere de timp pentru cei mai multi dintre noi .
Este “cool” sa fi arogant , da bine sa epatezi , si esti “respectat ” de grup cu cat esti mai mitocan/a .
Cu cat esti mai nesimtit si lipsit de bun simt , cu atat grupul (si de ce sa nu o spunem pe sleau , cei tineri) te privesc ca pe un exemplu .
Nu de putine ori am vazut prostii facute de un golanas prost crescut , tratate de grupul lui cu entuziasm :
“Ce nebun…! Sa vezi ce cool e x ulescu , ce-a facut nebunul ! “
Sa fim sinceri .
Cati dintre voi se mai mira cand cineva isi baga si isi scoate de fata cu o femeie ? Asa cum nu ne mai mira cand insasi femeile devin de o vulgaritate demna de un birjar agramat , lovit de 6-7 toiuri de tuica .
Este greu .
Este greu sa ceri generatiei tinere lucruri pe care parinti lor din ignoranta , sau poate cu buna stiinta , evita sa-i invete .
Oare cati parinti isi mai invata baietii sa deschida usa unei fete atunci cand intra intr-o incinta ? Oare cat de deplasat poate parea acum sa-ti educi baiatul sa sarute mana unei fete si nu sa o scutere ca pe a prietenului de birt , eventual si cu apelativul ” Ce faci fa , cum o mai duci ?”
Omul a pierdut măsura justă în toate, dar mai ales a modului în care trebuie să se comporte cu aproapele său. Sînt multe persoane care consideră că, dacă o fiinţă le ajută sau este bună cu ele şi le respectă, ele pot face orice, se pot comporta oricum. De multe ori bunătatea este confundată cu prostia, astfel fiind perceput omul bun de cei lipsiţi de bun simţ.
Atunci când o fiinţă nu înţelege adevărata valoare a unor lucruri, stări, relaţii, sentimente, tinde să-şi piardă bunul simţ şi să desconsidere fiinţa prin care acea graţie s-a manifestat. În spatele unei mari graţii se ascunde şi o mare încercare, deoarece în momentul când ţi se dă, ţi se cere şi să te transformi. Starea de bun simţ nu exclude luarea unor măsuri drastice, chiar severe atunci când situaţia o cere. Bunul simţ înseamnă să ai discernământ în ceea ce faci, să găseşti măsura justă, să ajungi să dai fiecăruia ceea ce merită.
De asemenea, starea de bun simţ este strâns legată de starea de umilinţă. Fiinţele orgolioase, care nu au starea de umilinţă, nu manifestă nici starea de bun simţ, deoarece orgoliul le orbeşte şi le face să piardă măsura justă a tuturor lucrurilor.
"Sufletul omului este ca o floare, iar cu ajutorul bunului simţ putem face această floare să înflorească."-Maria Dan
''Ai grija de gandurile tale pentru ca se vor transforma in vorbe.
Ai grija de vorbele tale pentru ca se vor transforma in fapte.
Ai grija de faptele tale pentru ca se vor transforma in obiceiuri.
Ai grija de obiceiurile tale pentru ca vor fi caracterul tau...
Ai grija de caracterul tau pentru ca el va influenta destinul tau...viata ta. ''
Frank Outlaw
P.S. Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITESTE si DA-L MAI DEPARTE"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu