miercuri, 9 septembrie 2015

Bunele maniere: Reguli elementare de bun simţ


– partea a 3-a


IN FAMILIELIFESTYLE / BY ADMIN /

Regulile elementare de bun simt sunt acele reguli de care trebuie sa tinem cont in orice moment din viata noastra, indiferent de ora, loc, conjunctura sau persoanele pe care le avem in jur. As putea spune ca reprezinta un “ABC” al comportamentului in societate.



1.Salutul

Salutul este cel mai important gest. Totul pleaca de aici. Este imperios necesar sa salutam mereu pe cei cu care intram intr-o conversatie, cand intram intr-un loc in care suntem asteptati! Regulile universale privind salutul sunt urmatoarele:

- Barbatii saluta intai, atunci cand se intalnesc o femeie;

- Cei tineri ii salute pe cei mai in varsta;

- Nou venitii ii saluta intai pe cei aflati intr-o incapere, indiferent de grad;

- Cei aflati in trecere ii saluta pa cei care stationeaza;

- Cei aflati in masina ii salute pe cei aflati pe jos;

- Subalternii isi saluta superiorii;

- In situatii oficiale salutul va fi insotit de denumirea functiei celui salutat;

- Cei salutati TREBUIE SA RASPUNDA, indiferent de opinia lor fata de cel care l-a salutat;

- NU SE SALUTA CU GURA PLNA;

- NU SE SALUTA CU TIGARA IN GURA;

- Salutul modern, relaxat, in alte limbi, poate fi folosit, intre prieteni, intre persoane tinere, intre apropiati;

2. “Te rog” si “Multumesc”

Acestea sunt cele mai elementare cuvinte despre care toate ghidurile de bune maniere spun ca sunt fundamental oricarei expresii; nimic nu poate incepe fara a spune “te rog” si sa se incheie cu “multumesc”. In aceste doua cuvinte extrem de banale, regasim radacinile bunei-cuviinte, bunului simt, chestiune pe care umanitatea o stie de mii de ani.

Asadar atunci cand cerem ceva, orice, indiferent cui, trebuie sa incepem, neaparat cu “Te rog” si vom incheia mereu multumind.

Bunele maniere includ, neaparat, nu doar tonul spuselor cat si atitudinea noastra atunci cand ne adresam cuiva. Astfel, o persoana bine crescuta, politicoasa, va avea mereu o atitudine din care sa reiasa ca ei “omenirea nu ii datoreaza nimic”. Asadar, nimeni nu ne datoreaza nimic, tocmai de aceea este imperativ sa spunem “te rog” si multumesc pentru absolut orice.

3. Scuze

Scuzele sunt printre cele mai folositoare lucruri ce trebuiesc invatate si aplicate de orice om, indiferent de conditia sociala sau de imprejurari.

Scuzele nu reprezinta nicidecum un gest ce tradeaza slabiciunea, ci dimpotriva, scuzele vor fi mereu la indemana celor puternici, atat la suflet cat si in gandire, a celor care sunt in stare sa admita faptul ca au dat gres.

Daca am gresit cu ceva trebuie sa ne cerem cat mai repede cu putinta scuze si cu toata convingerea! Altminteri, scuzele pot doar amplifica disconfortul celui fata de care am gafat.

Retine: scuzele sunt menite pentru a aduce pace intre oameni si au mereu un efect benefic !

4. Vorbitul tare in public

In viata de zi cu zi intalnim adesea persoane care din diverse motive vorbesc mai tare decat ar trebui. Fie ca vorbesc la telefon sau ca vorbesc cu o persoana de langa, aceste persoane mereu vorbesc tare, deranjandu-i pe cei din jur si atragand atentia asupra lor, iar odata cu aceasta, vor atrage si indignarea celor din jur. Asadar, cand sunteti in public incercati sa fiti cat mai discreti, sa nu deranjati pe nimeni, astfel incat cu totii sa ne simtim bine, evident acest lucru implica si vorbitul normal, mai incet.

5. Rabdarea la coada

Fie ca suntem la magazin, la banca sau la concert, indiferent de locatie sau circumstante, trebuie sa fim civilizati si sa avem rabdare, stand frumos la coada. Nu va inghesuiti, nu intrati peste rand, nu imbranciti si nu vorbiti urat! NU este frumos, igienic si nici de bun simt sa stam la rand in ceafa celui din fata!

Pastrati mereu distanta fata de cel din fata, de preferat cel putin 40 de cm, pentru a nu intra in spatiul intim al celuilalt. Chiar daca va grabiti pastrati-va calmul si ramaneti in rand. Este de bun simt daca la coada se alfa o femeie insarcinata, o persoana invalida, sau o persoana varstnica sa-i lasati in fata, au mult mai multa nevoie decat noi sa plece mai repede!

6. Prioritatea la iesirea dintr-o incapere

Fie ca vorbim de iesirea dintr-o incapare, cladire sau de la metrou mereu vor avea prioritate cei care ies. Dupa ce toata lumea a iesit, apoi intra si ceilalti. Cei care asteapta sa intre, trebuie sa stationeze in partile laterale ale usii de acces, astfel incat cei care ies, sa poata face acest lucru fara probleme, intr-un mod fluent si civilizat. In acest fel, lucrurile se vor desfasura mult mai rapid si fara incidente.

Retine: Prioritate au mereu cei care ies, iar cei care asteapta fac acest lucru in partile laterale ale usii de acces!

7. Stationare si depasirea
Stationarea se va face mereu pe partea dreapta, fie ca suntem pe trotuar, intr-o cladire, sau pe scari, mereu o sa stationam pe partea dreapta. Niciodata pe stanga sau in mijloc!

La scarile rulante de oriunde, metrou, magazin etc, mereu si obligatoriu o sa staionam doar pe partea dreapta!

Depasirea unei persoane, unui grup, sau unui obstacol se face pe partea stanga.

Sursa: http://www.argumentpress.ro/bunele-maniere-reguli-elementare-de-bun-simt-partea-3/

Note Blog "Nostalgie despre bunul simt":
 
* Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere!
 Cu stimă - Remus Constantin Raclău
 * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi.
 - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu