vineri, 11 septembrie 2015

Au spus „adio“ bunului simț!

TURIȘTII pentru care STRADA și PLAJA sunt același lucru

De CRISTI POPOVICI

Au pe ei doar slipul, şortul sau bikini, în cazul doamnelor şi domnişoarelor, iar singurele accesorii ce le lipsesc sunt colacul şi salteaua...




Nerăbdători să ajungă pe plajă, mulți turiști uită regulile de bun simț privind vestimentația și umblă pe străzile Constanței sau prin magazine ca pe nisip.

Siluetele multora, deloc atractive, îi fac pe restul pietonilor să strâmbe din nas și să se întrebe dacă nu cumva ar fi necesară și la noi o lege ca în Barcelona, spre exemplu, acolo unde turiștii care umblă în costum de baie pe străzi sunt amendați.

Reporter: Nu ați mai luat cu voi nimic decât slipul, papucii și prosopul?

Turist: Pai da, doar asta contează.

Sub pretextul că afară este cald, turiștii uită să-și pună pe ei un tricou. La mare distanță de plajă, lângă sediul Inspectoratului de Poliție Constanța un tânăr în șort și acoperit în partea de sus doar de un un rucsac, vorbește la telefon. Alături, un bărbat traversează strada în pantaloni scurți cu un copil pe umeri. Iar acest cuplu din Capitală se bucură de soarele din centrul orașului la fel cum ar face-o pe plajă.

Reporter: Dacă ați umbla așa prin Bucuresti s-ar uita lumea ciudat?

Turist: Nu se poate așa ceva la București... Aici, la Constanța, merge.. Aici e plaja, e marea. La București unde ma duc? La Universitate?

O tânără merge relaxată în slip, iar unui domn din Orbeasca de Sus, județul Teleorman, îi place să stea cu burta la soare. „Asa umblu si acasa , tot timpul, doar in sort si in pielea goala sunt foarte rau de caldură.“

Din păcate, nu există o lege scrisă care să le interzică oamenilor să umble în șort sau în costum de baie pe stradă. Bunul simț ne spune că ar trebui să se îmbrace decent când ajung în oraș. Mai toți acești turiști sunt cazați la particulari sau la rude și, ca să facă economie, merg pe jos până la plajă.

Constănțenii dezaprobă însă vestimentația lor sumară, iar cei care stau aproape de plajă se plâng și că turiștii lasă în urma lor mormane de gunoaie, așa cum se întâmplă în cartierul Faleză Nord. Aici, în jurul blocurilor găsești numai peturi, hârtii și tot felul de alte resturi aruncate de turiștii lipsiți de inhibiții. Comportamentul lor este considerat neadecvat și de sociologi.

„Nu e normal ca într-un oraș, în centrul unui oraș, cum e Constanța, să se adopte aceeși ținută ca la plajă. Tabuurile sunt tot mai des încălcate“, a declarat sociologul Mircea Kivu.

Presate de localnici, autoritățile din Barcelona, spre exemplu, au luat o măsură radicală în războiul cu turiștii dezbrăcați. Așa se face că cei care sunt prinși că umblă în costum de baie pe stradă riscă o amendă de 300 de euro.

La Constanța nu s-a ajuns aici, dar, sătui de turiștii dezbrăcați, angajații unor magazine sau terase au lipit afișe prin care anunță că accesul clienților în costum de baie este interzis.

Sursa: http://www.reporterntv.ro/stire/adio-bunului-simt-turistii-pentru-care-strada-si-plaja-sunt-acelasi-lucru

Note Blog "Nostalgie despre bunul simt":

* Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere!

Cu stimă - Remus Constantin Raclău

* Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi.

- Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model:

"CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu