vineri, 25 septembrie 2015

Codul bunului-simț în Deltă

Autor:   / September 20th, 2012

cod-delta

DEZBATERE |  Să reduci  viteza  la  întâlnirea   cu  alte   ambarcațiuni  cu  vâsle, să nu  te  deplasezi cu  viteză mare pe canalele înguste, să nu arunci gunoiul în apă,  să nu folosești bărci  cu motoare  de putere mare în zona protejată. Acestea sunt  doar  câteva dintre   regulile  Codului   de   bun-simț  al  Deltei Dunării  lansat la „Romanian Boat Show 2012“.

Delta Dunării bucură turiştii an de an prin frumuseţea peisajului său,  prin  bogăţia şi diversitatea florei şi faunei de aici. Apariţia bărcilor   cu  motoare puternice, dotate cu  mulţi  cai putere, care se plimbă nestingherite cu viteze ameţitoare pe canalele mari ca şi pe canalele mici perturbă de câţiva  ani încoace echilibrul natural al Deltei punând în pericol existenţa acestui  ecosistem minunat, dar  şi viaţa  locuitorilor zonei. 

 Asociaţia Ivan Patzaichin Mila 23, Asociaţia Salvaţi Delta Dunării, Asociaţia de Ecoturism din România împreună cu organizatorii Romanian Boat Show au decis să spună stop situaţiei intolerabile elaborând un Cod al bunului-simţ   în  Delta Dunării  lansat   cu  ocazia  desfăşurării binecunoscutei expoziţii anuale Romanian Boat Show 2012. Expoziţia s-a aflat la ediţia cu  numărul şapte  şi  a  reunit peste  20 de  expozanţi de  am barcaţiuni şi echipament nautic.

La lansarea codului au participat  cvadruplul campion olimpic Ivan Patzaichin – preşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin Mila  23,  Teodor   Floru  –  vicepreşedintele aceleiaşi  asociaţii, jurnalistul Liviu  Mihaiu – preşedintele Asociaţiei Salvaţi Delta, Ovidiu Rebegel – General Manager al firmei American Nautics, dar şi creatorul ambarcaţiunii eco denumită sugestiv canotcă, dl Paul Vasiliu – un alt împătimit şi mare iubitor al Deltei Dunării. Cei  prezenţi la  eveniment au vorbit  în  primul  rând  despre  necesitatea apariţiei şi conceperii unui cod  de  bun-simţ pentru zona amintită.


Ivan  Patzaichin a declarat: „Noi venim  cu o propunere de cod supranumit al bunului-simţ şi încercăm ca toată  lumea  implicată în zona Deltei să vină cu idei şi, împreună, să reuşim să găsim o cale de mijloc să trăiască cu toţii în condiţii foarte bune din care oamenii şi Delta să câştige.

 Am elaborat codul  după ce am discutat cu oameni de la Rezervaţia Biosfera Deltei, cu localnici şi specialişti  în  construcţia de  bărci. Aşteptăm şi alte propuneri, pentru ca, la final, să existe o protecţie şi pentru localnicii care au nevoie să se deplaseaze şi să trăiască în Deltă  şi pentru turiştii sosiţi  la recreere în aceste locuri şi pentru flora şi fauna Deltei în sine.

 Din păcate,   chiar  şi  localnicii,  nu doar turiştii care vin cu bărci puternic motorizate, nu mai au responsabilitatea locurilor în care trăiesc.  Încercăm să-i  responsabilizăm prin  asociaţia noastră.  Am  trăit  momente în  copilăria mea când nu existau nici legi,  nici  coduri dar  oamenii ştiau singuri să respecte şi să protejeze natura fiindcă era sursa lor de venit.

 Propunem ca noul cod să fie agreat de ambele  tabere: proprietarii de bărci cu motoare şi cei de bărci cu vâsle. Noi nu excludem nici motoarele, nici bărcile cu vâsle, nimic. Nu ne opunem  nici unui mijloc de transport, oricât de puternic. În Deltă se poate  circula ca într-un oraş: pot exista şi bulevarde, dar şi alei. O barcă poate naviga cu o viteză mai  mică  într-o  zonă  protejată sau, cu un motor mai mic, într-o rezervaţie. Codul propus va primi o definitivare după care vom stabili  o  regulă clară  şi  poate chiar o lege.“

Cvadruplul campion olimpic a arătat, de asemenea, că astăzi:
„Comoditatea e mare  la tineri. Lor le e mai uşor  să meargă cu motorul şi se duc cu el şi peste flori şi peste zona protejată. Anul  trecut  am  creat  şi lansat canotca (o barcă cu vâsle, o combinație între canoe şi lotcă – n.r.) în ideea de a-i tenta mai ales pe tineri şi copii. Nu uitaţi că Delta a fost mult  timp  pepiniera care a dat campioni olimpici şi mondiali, iar în ultimii  10-15 ani nu a mai  apărut nici unul fiindcă pentru ei e o ruşine acum  să se urce  în  barcă  şi  să  vâslească. Tot anul trecut am iniţiat un concurs de bărci cu vâsle la Mila 23 pentru copii şi tineri dotat cu premii, nu foarte mari, dar pentru  cei  de  acolo  erau  importante. Nu s-au urcat decât trei echipaje în bărci, iar restul stăteau pe  margini şi  făceau glume de genul: Uite-i şi pe proştii ăştia, au ajuns să tragă la vâsle! Pentru ei să tragi acum la rame a ajuns o ruşine. Vom încerca să creăm  centre  pentru sporturi nautice, unde  să  vină  mulţi sportivi – foşti campioni mondiali  şi olimpici  pe  care  copiii Deltei nu-i cunosc – şi să-i înveţe şi să le explice că mişcarea face bine  şi astfel  să retrezească în aceste locuri tradiţia de a deveni campioni olimpici.   Încercăm prin canotcă şi prin aceste centre să îi atragem pe cei tineri  spre vâslit.“

Creatorul canotcii, Paul Vasiliu, a atras  atenţia la conferinţa de presă  că o mare vină în ceea ce  priveşte distrugerea biodiversităţii Deltei  Dunării şi un motiv  în plus  care a dus  la elaborarea codului de bun-simţ a reprezentat-o prezenţa turiştilor – posesori de bărci cu motoare puternice –  în  aceste  locuri, prezenţă atât de gălăgioasă încât trebuie neapărat să i se impună nişte  reguli.   „Turistul trebuie să înţeleagă – şi nu doar  el – că orice gunoi aruncat din barcă în apă  înseamnă să  faci  o  agresiune asupra naturii. Autorităţile trebuie să realizeze demarcarea traseelor cu viteză mare şi viteză mică  şi să se afişeze  clar că în zona cu biodiversitate trebuie să circulăm la rame sau cu ambarcaţiuni  cu motoare electrice ori cu motoare de putere mică. Un motor   puternic, folosit  pe  un canal  de  navigaţie mare,  gen cel între Crişan şi Mila 23, trecut pe un canal îngust cu o lăţime de două ori lăţimea bărcii  va distruge vegetaţia din maluri şi va îndepărta vietăţile din apă. Cei care  avem  motoare puternice, atunci  când  ne întâlnim cu oamenii  care au bărci cu motoare mici, ambarcaţiuni cu remorcă, sau – pur şi simplu – dotate doar cu  vâsle,  trebuie să  reducem din timp viteza la întâlnire, să nu deranjăm bărcile  mici,  fiindcă acestea  pot avea accidente, pot lua  apă  şi  le  punem viaţa  în pericol proprietarilor lor.“


Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Iesirea in societate si la mall

- bune maniere si reguli de comportare civilizata

Traim in vremuri moderne, iar iesitul in societate, mersul la mall, mersul la shopping e la ordinea zilei. Intr-un mall se gasesc o multime de fast-fooduri, magazine de haine, magazine IT, ochelari, cinema! Pare sa fie o locatie sigura unde puteti sa va duceti si copiii si chiar puteti sa il lasati singuri (mai ales pe cei mari). Dar, cum stau cu bunele maniere si regulile de comportare civilizata, le cunosc? Cu siguranta, acestea le vor face si va vor face sederea mult mai placuta. Retineti, daca veti trata cu respect, veti fi tratat cu respect. Asadar, fiti politicosi, prietenosi si respectosi. E simplu daca se tine cont de cateva reguli de bun simt, bune maniere si reguli comportare civilizata.

Sa aflam insa care ar fi regulile de baza:

·        Lasati loc si celorlati oameni care se afla in mall. Atunci cand va plimbati pe paliere cu prietenii, nu va rasfirati si, dupa caz, tineti doar unul sau doi de brat. Va inchipuiti ce ar inseamna sa mergeti la brat cate 6-7 persoane? Ati incurca mult lumea, plus ca se creeaza impresia unei avalanse …

·        Intrati in contact cu lumea, cu vanzatoare, functionari, oameni, prieteni. Nu uitati ca simple cuvinte, precum “Ma scuzati!”, “Multumesc!”, “Va rog!”, “Imi permiteti?” conteaza mult. De exemplu, cand spui “Multumesc!” arata ca apreciezi, cand nu, arata lipsa de recunostinta.

·        De asemenea, nu ridicati tonul. E destul de simplu: purtati-va natural si nu strigati, nu tipati, nu radeti in hohote.

·        La restaurant ori la fast-food folositi masa de care aveti nevoie. E aglomeratie si ar fi bine sa evitati ocuparea scaunelor sau a meselor cu pachetele de cumparaturi personale. Savurati in liniste, iar la final curatati dupa voi: adunati resturile, puneti masa si scaunele la loc, stergeti masa daca ati murdarit-o. Ar fi frumos sa lasati lucrurile aranjate asa cum le-ati gasit.

·        Folosirea bunelor maniere nu trebuie reduse doar la familie, prieteni, vecini. Nu e atat de greu sa salutati, sa spune “Buna ziua!” vanzatoarelor. Zambiti, comportati-va civilizat, acordati intaietate personelor mai in varsta, deschideti usa altor persoane. De asemenea, nu tineti prietenii aliniati in fata voastra. In magazine, puneti lucrurile la loc, pe umerasele sau in rafturile de unde le-ati luat. Nu e greu.

·        Mall-ul e mare, aglomerat si e posibil sa intalniti un alt prieten sau vreo ruda. Prezentati-l, daca prietenii cu care sunteti nu il cunosc deja.

Parintii vostri vor fi mandri de voi, iar increderea va spori fara sa va dati seama. Daca sunteti la mall impreuna cu parintii si stabiliti sa va despartiti, cu siguranta v-au dat un termen (“Ne vedem intr-o ora in fata acestui magazin!”).

·        Pentru binele vostru, daca ati primit un termen, respectati ora la care v-au spus sa va intoarceti. Fiecare minut de intarziere li se pare parintilor o ora intreaga, o eternitate, caci se tem pentru siguranta voastra. Fiti destept, respectuos si … punctual. Veti castiga in aprecieri!

·        Daca v-au impus un spatiu - asupra caruia ati cazut de acord, nu il depasiti. Cu siguranta, daca nu depasiti limitele stabilite, data viitoare parintii vor extinde aria de plimbare.

·        Povestiti-le cum a fost. Din fire, parintii sunt curiosi si dornici sa afle ce ati facut, pe unde v-ati plimbat, ce ati gasit, ce ati facut. E un mare pas pentru ei si vor fi nerabdatori sa afle noutati de la voi.

·        Nu in ultimul rand, fiti constienti, rationali si tineti seama de faptul ca parintii vostri ar putea avea prieteni care se afla si ei in mall. Ganditi-va cum i-ar putea afecta actiunile voastre pe parinti, daca prietenii lor v-ar vedea si le-ar spune parintilor unele lucruri neplacute.

Cam asta ar fi pe scurt. Doar atat si e de ajuns astfel incat sa aratati respectul cuvenit celor din jur, parintilor si voua insiva. Bucurati-va de iesirea la mall, distrati-va cu prietenii vostri si purtati-va civilizat, astfle incat sa fiti siguri ca veti veni si data viitoare si, de ce nu, urmatoarea tura sa fiti lasati singuri in mall.


Sursa: http://www.universdecopil.ro/iesirea-in-societate-si-la-mall-bune-maniere-si-reguli-de-comportare-civilizata.html

Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Dictionarul manierelor corecte

Dictionarul manierelor corecteFara a confunda, pana la un anumit punct,buna cuviintaare o semnificatie apropiata de politele. Buna cuviinta, ca si bunul simt, sunt trasaturi morale definitorii ale poporului nostru, ele au rezistat timpului si nu trebuie confundate cu rigorile “etichetei” vremurilor apuse.

Buna cuviinta se poate identifica cu politetea spontana cuprinsa in intelepciunea fiecarui popor si care la noi azi isi gaseste resorturi de actiune si modelare a omului tocmai in ideile generoase ale societatii romanesti actuale. Abolirea privilegiilor bazate pe avere, desfiintarea exploatarii, crearea celei mai umane dintre societati, in care oamenii sunt egali intre ei, iar respectul reciproc si intrajutorarea amicala sunt elemente esentiale ale noului umanism ce au creat un teren fertil propice pentru manifestarea politetei, bunei cuviinte, in general regulilor de comportare civilizata.

In timp ce politetea are norme stabilite, dar perfectabile, in concordanta cu buna cuviinta dar si cu o educatie generoasa, buna cuviinta te face sa intuiesti ce ti se cuvine tine si altora si ce comportament sau atitudine sa adopti in diverse situatii pentru a nu jigni, deranja sau starni alte persoane. De altfel, tocmai intelepciunea populara a cristalizat in cateva cuvinte o experient multimilenara: “Ce tie nu-ti place altuia nu-i face”.

Tanarul trebuie sa se studieze cu grija, dar in acelasi timp sa se poarte cat mai natural si sa se faca cat maiagreabil printr-o comportare aleasa.

Dand dovada de bunavointa, regulile de politete, de comportare civilizata, se pot asimila cu usurinta, politetea fiind de fapt o obligatie a tuturor. “Invatarea” lor nu se face “papagaliceste”, ci trebuie sa fie o insusire fireasca, devenind un reflex conditionat si astfel un bun castigat care isi va arata roadele in orice imprejurari.

O cugetare a filozofului si omului politic englez John Locke (1632-1704) spune: “Politetea nu consta in felul cum se scoate palaria de pe cap sau in modul cum se face un compliment, ci in stapanirea corecta si libera a limbajului, a privirilor, a miscarilor, atitudinea, tinuta corpului, etc.”. Ne putem aduce aminte de ea si de mai multe ori in cursul unei zile, chiar daca traim in secolul vitezei, viata noastra e realmente mai trepidanta, mai plina, decat in alte epoci.

Iata intr-un alt articol cateva reguli pe care oricine si in primul rand tanara generatie trebuie sa le cunoasca si, bineinteles, sa le respecte si sa le aplice, pentru ca nu trebuie sa fii mare psiholog pentru a trage concluzii asupra cuiva, vazandu-l si cunoscandu-l numai dupa cum se comporta pe strada.



Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Cum salutam si cum raspundem la salut

Cum salutam si cum raspundem la salutDespresalut se pot spune foarte multe, el a variat ca forma si mod de manifestare in diverse epoci si la diferite popoare.

Fara indoiala ca eruditul Teofrast, naturalistul si filozoful frec, care a trait intre 372-287 i.e.n., avea multa dreptate atunci cand spunea: “Nici o indoiala ca se poate numi amabil acela care vazandu-te te saluta de la distanta”. Se poate saluta cu mult respect demn fata ca acesta sa duca cumva la umilire, dar se poate saluta si familiar, prietenesc sau colegial (“noroc”, “sa traiti”, “salut”) sau “servus” dupa traditia stramoseasca in Transilvania si Banat.

Strada cu suprizele ei! Ne intalnim cu o cunostinta. Barbatul este dator sa salute femeia si nu invers. Dar, daca femeia cunoscuta da de inteles intr-un mod oarecare ca nu vrea sa fie recunoscuta, respectati-i dorinta!

Intalnind o persoana mai varstnica, tanarul sau tanara va saluta intai, de asemenea cel mai mic in grad va saluta pe cel mai mare.

In conditii de egalitate (varsta, sex, grad, ierarhie, etc.) e civilizat ca fiecare sa caute sa salute primul.

Daca tanarul poarta sapca sau palarie o va scoate spre partea opusa celei pe care trece cel intalnit (daca persoana intalnita se afla in dreapta lui isi va scoate palaria cu stanga si inversa) rostns si formula cuvenita.

Daca purtati basca nu trebuie sa o ridicati de pe cap. Pentru salut se va inclina usor capul (ca si in cazul in care purtati capul descoperit).

Salutul cu 2-3 degete, gen militar, la palarie, basca sau daca aveti capul descoperit este permisa doar intreprieteni intimi, altfel devine o necuviinta.

Desigur “viciul cu scrum”, fumatul este tot mai des acuzat si condamnat. Daca totusi ati apucat sa fumati, sa stiti ca nu prea e indicat sa fumati pe strada. Sa presupunem insa ca ati aprins totusi o tigara sau pipa asteptand tramvaiul/autobuzul! In acel moment trece o cunostinta. Neaparat veti scoate tigara sau pipa din gura atunci cand veti saluta.

Daca doua persoane merg in aceeasi directie, va saluta cel care vine din urma.

Daca va aflati intr-un autoturism veti saluta cel dintai pe acela care merge pe jos, daca intamplator va observati.

Insotiti salutul de un zambet nuantat in functie de situatie, astfel va exprimati bucuria de a va intalni cu persoana respectiva.

Celui mai tanar nu ii este ingaduit sa opreasca pe cel mai in varsta sau pe superiorul sau decat in conditii de extrema necesitate.

Se poate ca intr-un grup sa recunoasteti o persoana cunoscuta. Veti saluta intregul grup, iar acesta la randul sau va va raspunde la salut.

Daca esti asezat si apare un nou venit cunoscut, veti raspunde corect la salutul acestuia, ridicandu-te in picioare. Intr-un local public femeile raman asezate, cu exceptia situatiei in car epersoana este cu mult mai in varsta.

Politetea il obliga pe cel salutat sa raspunda la salut. Daca nu vi se raspunde se poate intampla ca cel salutar sa nu va fi observat. Nu faceti din asta o drama si motiv de ranchiuna. Femeia saluta printr-o usoara inclinare a capului.

Fata de un drapel national sau imn de stat se ia o pozitie serioasa, decenta in picioare, scotandu-se palaria, sapca sau basca.

Decenta obliga ca gesturile pe care le faceti pe strada sa fie controlate, exuberanta stapanita, nu-i faceti pe altii sa va arunce priviri dezaprobatoare.

Si mai ganditi-va bine, atunci cand ati coborat dintr-unul din mijloacele de transport, ce e de facut cu biletele? Ce ganditi cand vedeti pe cineva aruncandu-le pe jos fara pic de jena?



Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Mainile in contextul bunelor maniere

Mainile si miscarea lor, armonizarea gesturilor poate caracteriza o conduita civilizata. Atunci cand se intalnesc doua sau mai multe persoane, daca stim cum sa ne folosim de maini vom avea o nota in plus de eleganta dar si de decenta.

Modul in care intindem sau strangem mana cuiva poate exprima o multitudine de sentimente: placerea, bucuria, simpatia, bunavointa pe care o avem fata de persoana intalnita. Dar, atentie si inversul acestor sentimente!

De aceea e bine de retinut:

Cel mai tanar, cel mai mic in grad in ierarhia civila, trebuie sa astepte ca celalalt sa-i intinda mana. In aceeasi situatie se va gasi si o tanara fata de un barbat varstnic.

Barbatul va astepta ca femeia sa-i intinda mana.

Atunci cand se intalnesc doua grupuri de tineri exista un anumit tipic in strangerea mainilor, acest gest atat de familiar omului: fetele dau mana intre ele, apoi dau mana cu baietii, iar acestia, in sfarsit, isi dau mana intre ei.

Mana se da cu dreapta, dar mai sunt si situatii cand se da cu stanga. Buna cuviinta va obliga sa raspundeti cu aceeasi mana.

Cand dati mana, dati-o toata, intreaga, nu 2-3 degete, sau o mana moale flasca. Cautati sa puneti in acest gens bunavointa, optimism si respect.

Mana intinsa nu se retine exagerat si nici nu se zguduie cu putere oricat de mare v-ar fi bucuria revederii.

Cand dam mana suntem datori (atentie fetele!) sa scoatem manusa. Daca aceasta se scoate cu greu, nu-l lasati pe partener sa stea cu mana intinsa in asteptare. Este permis sa dati si mana inmanusata, dar cu scuzele de rigoare.

Traditiile si obiceiurile noastre au impus ca semn de respect si pretuire a femeii sarutarea mainii. Orice exagerare in aceasta privinta duce la situatii penibile.

Fetele nu vor forta acest original gest ridicand mana in sus atunci cand o intind. Lasati partenerul sa hotarasca el ce are de facut. De asemenea, atunci cand vi se saruta mana nu multumiti, nu aveti de ce si e desuet!

O impolitete din partea unei femei este opozitia fata de acest gest omagial.

Si inca ceva! Nici un om bine crescut nu poate refuza o mana care i s-a intins!



Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Comportament si bune maniere la masa

Comportament si bune maniere la masaCe frumos si ce bine e sa petreci timpul in familie! Unul din aceste momente de reuniune de familie e la masa. Desi vorbim de un mediul familiar, nu strica sa ne comportam civilizat si sa manifestam bune maniere in timpul mesei cu familia ori prieteni dragi noua. Bunele maniere sunt usor de invatat de catre copii daca sunt puse in practica in viata de zi cu zi.Manierele din timpul mesei sunt importante si spun multe despre noi ca si persoana. Felul in care ne purtam cu ceilalti, felul cum ne comportam la masa, felul cu interactionam cu ceilalti spun ceva despre noi ca si persoana.

Sa ne reamintim, asadar, cateva lucruri ce ne pot fi de folos in diverse imprejurari, astfel incat sa asistam la o reuniune si o masa in familie ori cu prietenii vesela, mereu cu zambetul pe buze, relaxanta, fara evenimente stanjenitoare. Asadar, iata cateva lucruri esentiale de comportament si bune maniere la masa:

Inainte de a va aseza la masa spalati-va pe maini si fata, astfel incat sa nu fiti murdari.

Asezati-va in poala un servetel de panza.

Incepeti sa mancati doar dupa ce gazda a facut urare de “Pofta buna!” sau dupe ce au inceput ceilalti sa manance.

Nu uitati ca nu e bine sa asezati scaunul aproape de masa, stati pe scaun cat mai drept si incercati sa tineti coatele lipite de corp si nu pe masa, in timp ce mancati. De asemenea, evitati sa tineti degetul mic ridicat atunci cand mancati sau beti ceva.

Mestecati cu gura inchisa si nu plescaiti. Mancati incet, cu inghitituri mici si dese.

Daca cumva mancarea e calda, nu suflati in ea. Cel mai bine ar fi sa asteptati sa se raceasca.

Nu tineti cu mana farfuria din care mancati si nu o inclinati pentru a lua ultima picatura de ciorba sau de supa.

Luati painea din cos cu mana, nu cu furculita. Indicat ar fi sa o rupeti, apoi, cu ambele maini in bucati potrivite, nu sa muscati din ea.

Nu vorbiti cu gura plina si folositi de cate ori e nevoie servetelele. Cel mai bine e sa asteptati si sa inghititi ce aveti in gura si abia apoi sa raspundeti la eventualele intrebari.

Nu faceti observatii critice si nu initiati discutii despre mancare.

Evitati subiectele banale si stajenitoare, barfele, etc. Abordati subiecte usoare si placute, pe o tema lejera.Evitati subiectele ce pot duce la dispute si conflicte de idei si pareri.

Daca doriti ceva anume, de exemplu doriti sa vi se aduca un platou sau altul, nu ezitati sa folositi formule de politete, precum “Va rog!”, “Multumesc!”. Evitati sa va intindeti dupa ceva anume.

Evitati sa bateti in masa, in pahare ori farfurii si tacamuri, evitati sa gesticulati cu tacamurile in mana. E de prost gust!

Vorbiti cu toti cei aflati la masa, dar nu exagerati cu vorba.

Nu faceti zgomote nepoliticoase, ca de exemplu: sa ragaiti, sa va suflati nasul, etc.

In timpul mesei nu strica sa apreciati mancarea prin simple remarci: “ce apetisant miroase”, “ce buna e supa/friptura/etc.”, “ce mancare delicioasa”, s.a.m.d.

Cand terminati, puteti spune fara nicio jena “Multumesc!”.

Atunci cand ati terminat de mancat e bine sa asezati cutitul si furculita in farfurie paralel.

De asemenea, e frumos si placut sa mancati tot din farfurie. Din aceasta cauza, ar fi bine sa aveti grija sa nu va puneti prea mult in farfurie, ci doar cat considerati ca puteti manca.

Oferiti-va sa strangeti masa. 

Dragi parinti, incercati sa va comportati exemplar, deoarece copii preiau usor comportamentul dvs. Voi ce reguli si metode aplicati pentru ca cei mici sa deprinda bunele maniere la masa?


Sursa: http://www.universdecopil.ro/comportament-si-bune-maniere-la-masa.html

Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"