Autor: Mihaela Dumitrache
Igiena personală presupune o atenție zilnică a curățeniei corpului nostru pentru evitarea sau îndepărtarea mirosurilor neplăcute cauzate de murdărie, transpirații și bacterii. Este extrem de jenant să te afli în apropierea unei persoane a cărei igienă lasă de dorit. Nu uitați de impresia lăsată în cele 30 de secunde în care întâlniți pe cineva! Oricât de bine treceți testul aspectului fizic, testul igienei personale poate ruina o șansă de a dezvolta o relație.
Dușul zilnic, fără economie de săpun, trebuie să intre în rutina fiecăruia. Schimbarea zilnică a lenjeriei intime și hainelor este o altă regulă de bun-simț. Folosirea cu regularitate a deodorantului (recomandabil fără alcool pentru a nu lăsa pete inestetice pe haine) ajută la menținerea prospețimii pe parcursul unei zile. Nu încercați să acoperiți mirosul de transpirație cu parfum.
Îngrijrea personală presupune și o atenție zilnică a unghiilor, a părului, a dinților și a hainelor.
Unghiile trebuie să fie perfect curate și de aceeași lungime. Dacă preferați să le dați cu ojă, nu așteptați ca aceasta să sară pentru a le curăța și a le colora din nou. Dacă s-a rupt vreo unghie sau agață, păstrați o pilă la dumneavoastră pentru a o retușa, evident într-un loc retras, ferit de prezența altor persoane. Nu lăsați unghiile să crească prea lungi; câțiva milimetri dau finețe mâinilor unei femei, dar prea mulți le fac vulgare. Atenție și la culoarea acestora; nu folosiți nuanțe țipătoare sau sclipitoare pentru că veți transmite un sentiment de frivolitate celor din jur.
Părul dumneavoastră transmite celor din jur mai multe informații decât ați putea crede. Prima regulă de bun simț este spălatul cu regularitate în funcție de tipul părului. Părul gras, îmbâcsit sau nearanjat anulează orice eforturi de a arăta bine. Dacă sunteți adepta vopsitului, nu lăsați rădăcinile să crească prea mult pentru a deveni inestetice. Mergeți cu regularitate pe mâna unui expert care cunoaște structura firului dumneavoastră de păr și care are experiență în alegerea nuanței potrivite cu trăsăturile voastre.
Îngrijirea bucală este o altă zonă a corpului căreia trebuie să-i acordați atenție. O respirație urât mirositoare incomodează oamenii cu care intrați în contact. Spălarea zilnică, de cel puțin 2 ori pe zi, este obligatorie. Folosiți gumă de mestecat, bomboane mentolate sau apă de gură pentru a preveni mirosul neplăcut al cavității bucale. Evitați să mâncați alimente care lasă un miros puternic pentru mai multe ore, precum usturoiul, ceapa, mezelurile sau anumite brânzeturi.
Spălatul mâinilor cât mai des pe parcursul unei zile este esențial pentru igiena personală. Obișnuiți-vă să vă spălați pe mâini de fiecare dată când folosiți toaleta sau atunci când intrați într-o casă. Este recomandat să folosiți șervețelele sau gelurile antibacteriene din comerț atunci când nu aveți posibilitatea de a folosi apa.
Mirosurile neplăcute persistente intră chiar și în piele, haine sau păr. Feriți-vă hainele de zona bucătăriei și a spațiilor neaerisite. Tutunul, mirosul de prăjeală, mirosurile de animale sau mirosul cauzat de nefolosirea îndelungată a hainelor sunt o sursă de inconfort pentru cei din jur. Spălați cu regularitate hainele și nu le amestecați cu cele abia spălate pe motiv că par curate, pentru că nu veți face decât să transferați bacteriile pe hainele igienizate.
Spălarea zilnică a picioarelor atunci când ajungem acasă și seara înainte de culcare întră în programul de îngrijire zilnică a unei persoane bine crescute. Nu vă urcați cu picioarele nespălate în pat. Aerisiți pantofii și păstrați-i la loc ferit de umezeală.
Igiena unei persoane se referă și la curățenia pe care o lasă în jur. Obișnuiți-vă să strângeți masa și să lăsați curățenie oriunde v-ați afla. Bacteriile adoră umezeala și mâncarea. Păstrați baia și bucătăria uscată și faceți curățenie cât mai des.
Nu uitați că Igiena este o datorie față de sine, dar și față de ceilalți.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu