Stii sa citesti? Foarte bine! Stii ce sa citesti? Si mai bine! Stii sa citesti printre randuri? Excelent!
Bunul simt - iata primul pas catre alfabetizare si, in aceeasi masura, pasul fara de care alfabetizarea devine o munca sisifica.
Cele zece porunci ale bunului simt:
2. Vorbeste despre orice in afara de: relatia intima, datorii, politica, religie, povesti pe care le inventezi prezentandu-le ca adevarate!
3. Daca nu cunosti subiectul, ASCULTA!
4. A ASCULTA inseamna, intamplator sau nu, sa TACI. Bunaoara, TACI!
5. Daca TACI nu inseamna ca nu stii; daca vorbesti despre ceea ce nu stii inseamna (SURPRIZA!) CA NU STII! Deci, (inca o data) TACI!
6. Vorbeste doar despre calitatile oamenilor. Orice discutie despre defectele semenilor inseamna BARFA si este injositoare pentru cel care o poarta. Nu te injosi barfind pe cineva! Inalta-te, indraznind sa recunosti valori!
7. Nu te amesteca in treburile altora - cine are nevoie de ajutor, il cere; cine are nevoie de sfaturi, le cere! Sa dai sfaturi fara sa ti se ceara inseamna ingamfare. Sa dai sfaturi cand ti se cer inseamna marinimie!
8. NU PUNE PIEDICA!!!!! La figurat este la fel de rusinos ca la propriu - sa pui piedici la figurat inseamna sa gandesti sau sa spui despre cineva: "nu e atat de bun pe cat pare". Nimeni nu se oboseste sa "impiedice" oamenii mai putin buni decat el - acestia sunt deja impiedicati; iar, ca sa impiedici oamenii mai buni decat tine nu este decat o dovada in plus de slabiciune si josnicie. Ce esti tu, Dl. GOE?!
9. Nimeni nu a vazut un adevarat intelectual sa vina si sa spuna: "mie imi place sa citesc" sau "eu sunt cult". Astfel de afirmatii semnaleaza FRUSTRARI, NEINCREDERE si (VAI!) NEVOIE DE VALIDARE A INTELIGENTEI. Or, daca esti istet/citit/erudit, de ce ai avea astfel de nevoi? Orice judecati de valoare la adresa ta NU DAU BINE. Scapa de expresii ca: "sunt bun", "sunt cult", "sunt frumos", "sunt bogat", "sunt calculat", "sunt cuminte", "sunt inteligent" - VAI, CAT RAU ITI FACI CU ELE! In schimb, foloseste judecati pozitive de valoare la adresa celorlalti : "este frumos", "este bun", "este erudit"... sunt daruri pe care ti le faci singur, daruindu-le celorlalti. Credinta subconstienta generala este ca oamenii sunt ca oglinzile - recunosti in ceilalti ceea ce esti tu. Asadar, despre ceilalti, NUMAI DE BINE!
10. Fii cel mai bun prieten al tau! Nu te trada, nu te arata cu degetul, nu te lua peste picior, nu vorbi urat despre tine, nu iti dezvalui secretele, nu te invinui! Asculta-te, educa-te, vorbeste frumos despre tine, ai rabdare cu tine, iarta-te, ajuta-te, respecta-te, crede in tine!
AMIN!
Sursa: http://iuliasirbu.blogspot.it/2013/09/cele-10-porunci-ale-bunului-simt.html
AMIN!
Sursa: http://iuliasirbu.blogspot.it/2013/09/cele-10-porunci-ale-bunului-simt.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu