Autor: Pera Novacovici
A venit şi ziua în care scriu un articol despre prostie. Îmi doream de mult timp însă acum am avut ocazia.
A venit şi ziua în care scriu un articol despre prostie. Îmi doream de mult timp însă acum am avut ocazia.
Vei afla în continuare punctul meu de vedere asupra prostiei şi ce poate fi făcut în privinţa ei.
În primul rând, nu sunt de acord cu generalizarea termenului „prost” sau „proastă”.
Nu poţi spune despre un om că este pur şi simplu prost.
Pentru că ai putea spune atunci şi despre un om că este pur şi simplu inteligent, dar nu e neapărat un motiv de laudă. Ştiu mulţi oameni foarte inteligenţi care se zbat în probleme şi eşecuri comparat cu alţi oameni mai puţini „inteligenţi” care se bucură de un succes, o împlinire şi o calitate a vieţii de invidiat.
M-am tot gândit zilele acestea când am fost bolnav care sunt dedesubturile prostiei şi ce face un om la un moment dat să fie prost.
Spun la un moment dat pentru că nimeni nu e prost tot timpul şi nimeni nu e inteligent tot timpul. Uneori oamenii inteligenţi fac nişte lucruri foarte idioate şi nişte oameni proşti fac nişte lucruri foarte inteligente.
Un profesor de-al meu a spus aşa: „Diferenţa dintre un om prost şi inteligent este că prostul face mereu aceeaşi greşeală iar deşteptul tot timpul alta”
Aşadar, deja avem o trăsătură importantă care face diferenţa între proşti şi deştepţi. Nu pare greu să fii inteligent
Ţin minte când eram adolescent, o femeie foarte inteligentă, frumoasă şi cu personalitate a zis aşa: „Eu cred că un om dacă este inteligent, ajunge să aibă succes mai devreme sau mai târziu. Ajunge să aibă bani şi o viaţă împlinită deoarece acesta e rodul inteligenţei, te ajută să găseşti soluţii şi nu ai cum să fii inteligent şi să rămâi la acelaşi nivel de sărăcie, probleme şi suferinţă„.
Ţin minte că am simţit în suflet o durere, un sentiment de revoltă. Mă considerăm inteligent şi primeam complimente pentru că citesc mult şi am cultură generală dar în acelaşi timp aveam o viaţă praf. Financiar, sexual, relaţional, profesional nu aveam deloc rezultate.
Oare avea fata asta dreptate? Eram doar un prost deghizat într-un inteligent?
Au trecut mulți ani de atunci şi acum pot să răsuflu un pic mai uşurat. Încă nu sunt 100% sigur de inteligența mea pentru că de multe ori încă fac prostii, însă am început să am rezultate în viaţă în toate acele aspecte la care eram praf. Şi cumva, cuvintele acelei femei încep să aibă sens. Un om inteligent (sau care nu dă dovadă de prostie maximă în fiecare zi) inevitabil îşi poate face viaţa mai bună.
Însă pentru asta este foarte important să evite să fie o persoană proastă.
O să vă prezint în continuare 7 trăsături. Cu toţii am dat dovadă de cel puţin câteva din ele dacă nu de toate şapte. Cred că prostia devine perfectă atunci când întâlnim toate aceste 7 trăsături într-un om. Abia atunci putem spune cu mâna pe inima :”Ba eşti proastă sau prost ca noaptea, de dai în bălţi, de împungi, nu mai ai scăpare. Dacă prostia ar durea...”
Hai să vedem:
1. IGNORANȚA – un mare semn de prostie este să fii un om ignorant. Ca de exemplu să spui că există sau nu există reîncarnare când tu nu ai citit măcar 1 carte sau un articol despre:
Viața dintre vieți. O metodă care ajută oamenii să ajungă la amintirile din viaţa lor ca suflete (spirite). Autor Michael Newton.
Psihologia viitorului – Lecții din cercetarea modernă asupra constiinței.
Acum nu mă înţelege greşit. Nu mă interesează dacă tu crezi în reîncarnare sau nu. Vreau să îţi explic un principiu.
Principiul este NU VORBIM DESPRE LUCRURI DESPRE CARE NU NE-AM DOCUMENTAT ÎNAINTE! Asta este ignoranţă. Să vorbeşti prostii când tu nu ai citit în viaţa ta 2 rânduri despre un subiect. Când te educi şi te documentezi, abia atunci câştigi dreptul de a-ţi exprima o părere. Sunt oameni care şi-au dedicat întreaga carieră şi viaţă cercetării unui domeniu şi vine un ignorant şi aruncă cu rahat din propria gură asupra muncii unor oameni pasionaţi şi dedicaţi.
Asta este ignoranţa. Asta este dovadă de prostie. Lipsa de educaţie dublată de tupeu nesimţit. Un prieten spunea : „Nimeni nu s-a născut învăţat însă nu ai nicio scuză să mori prost„.
Când vedem ignoranţa, deja vedem prostia arătându-şi adevărata faţă. DAR, mai există 6 trăsături importante care fac prostia să se arate în toată splendoarea ei. Dacă eşti doar ignorant însă ai doar calităţi s-ar putea să scapi cu basmaua curată şi să nu fii considerat o persoană proastă.
2. LENEA
Să fii un om leneş sau un parazit este o altă dovadă de prostie. Ai potenţialul uriaş de a face lucruri extraordinare şi tu preferi să freci menta şi să laşi zilele să treacă una după alta lăsând tot potenţialul tău minunat să se irosească? De ce să înveţi dezvoltare personală, de ce să faci sport şi să mănânci sănătos, de ce să înveţi să ai relaţii minunate, de ce să înveţi să faci bani şi să îţi câştigi independenţa financiară?
Pentru toate astea trebuie muncă şi tu nu ai chef. Eşti o putoare. Eşti o persoană leneşă. Şi implicit proastă. Îţi meriţi soarta şi suferinţele.
3. IQ SCĂZUT
În principiu IQ-ul rămâne constant de la naştere și până la moarte. Aşa că dacă îl ai scăzut, ghinion. Aparent, multă lume se referă la IQ scăzut ca prostie şi la cel crescut ca inteligenţă.
Eu nu aş face greşeala asta. S-a dovedit că ai nevoie de un IQ de măcar 90 ca să poţi obţine rezultate în orice domeniu al vieţii şi dacă citeşti blogul Personalitate alfa cu siguranţă ai un IQ peste 90
Inteligenţa măsurată de IQ se referă doar la emisfera cerebrală stângă, la logică, şi s-a dovedit în numeroase studii că nu IQ-ul ci inteligenţa emoţională EQ face diferenţa în viaţă când vine vorba de succes şi realizări.
Aşadar, nu ar trebui să ai motive de îngrijorare legate de IQ. Şi nu te teme de prostie la acest punct decât dacă ai un IQ sub 90.
Un test asemănător cu cel oficial pentru IQ ai aici.
4. EQ SCĂZUT
Mai degrabă poţi să fii considerat o persoană proastă dacă ai EQ scăzut. Adică inteligenţa emoţională.
Adică, te enervezi repede şi eşti o persoană impulsivă, nu poţi să amâni recompensa în viaţă şi faci credite ca să cumperi ceva ce nu ai neapărată nevoie acum, mănânci inutil pentru că nu îţi poţi controla impulsul de pofticios, îţi lipseşte empatia faţă de oamenii din jur, etc. Din fericire, inteligenţa emoţională este educabilă.
Un mic articol aici.
5. UN CARACTER INFECT
Dacă a murit capra ta şi vrei să moară şi capra vecinului, dacă îţi place să bârfeşti în loc să îţi vezi de existenţa ta, dacă îţi moare sufletul de invidie faţă de realizările altora în loc să te bucuri de realizările tale chiar dacă sunt mai mici, dacă faci sex cu partenerul de viaţă al celui mai bun prieten sau celei mai bune prietene, dacă îţi trădezi oamenii când aceştia ţi-au încredinţat încrederea lor, dacă minţi şi calci pe cadavre pentru a-ţi atinge scopurile, dacă nu poţi întinde o mâna de ajutor semenului tău aflat în suferinţă, atunci ai un caracter infect şi eşti foarte aproape să fii un mare prost sau o mare proastă. Depinde de ce scor ai la ceilalţi factori. Pentru că dacă stai excelent la restul punctelor tot mai ai o şansă să fii un geniu machiavelic rău intenţionat, dar nu eşti prost sau proastă.
6. FRUSTRĂRI
- Nu ai bani
- Nu faci sex
- Ești bolnav sau bolnavă mai mult decat sănătos sau sănătoasă
- Ai o fire pesimistă
- Nu îți asumi responsabilitatea pentru rezultatele din viața ta.
Toate acestea şi multe altele duc la frustrări. Acel sentiment că îţi doreşti lucruri pe care acum nu le poţi avea şi pentru că nu ai un suflet curat şi senin, pentru că nu ai inteligenţă emoţională să înţelegi că dacă ai răbdare, perseverezi, nu eşti o persoană leneşă şi lucrezi zilnic la dezvoltarea ta tot ceea ce îţi doreşti va deveni realitate, ajungi să te comporţi ca un prost sau o proastă.
De la frustrare la prostie e cale scurtă. Lucrează la frustrările tale şi înţelege că de tine depind rezultatele din viaţa ta. Dacă ai frustrări nu îi chinui şi pe cei din jur cu ele. Rumegă-le în liniştea ta interioară şi foloseşte energia acestor frustrări pentru a găsi soluţii la problemele pe care le ai. Te asigur că vei reuşi şi în acelaşi timp nu vei stresa la maxim oamenii din jur care probabil ţin la tine şi care au şi ei propriile frustrări la care caută soluţii.
7. EXPRIMAREA CORECTĂ. Nu știu cine a compus aceste rânduri, le-am gasit pe facebook. Însă imi place la nebunie adevărul din ele..
SĂ ÎNVĂȚĂM SĂ NE EXPRIMĂM CORECT!
Spre exemplu:
„Nu am știut!” se zice CORECT „Nu m-am obosit să aflu!”
„Nu am putut!” se zice CORECT „Mi-a fost lene să caut o soluție!”
„Nu înțeleg!” se zice CORECT „Mi-e greu să gândesc singur!”
„Am uitat!” se zice CORECT „Nu mi-a păsat suficient!” Citat luat de pe wall-ul lui Bogdan Comanescu
Concluzii:
Cu toţii cred că ne regăsim în cel puţin una sau mai multe din aceste criterii. E în regulă cât timp devenim conştienţi de ele şi ne străduim să ne corectăm.
Există totuşi oameni care se fac vinovaţi de toate aceste puncte şi par iremediabil compromişi.
Asta numesc eu un om prost. Un om care are toate aceste 7 puncte şi care nici măcar nu e conştient de ele.
Aştept comentariul tău şi dacă mai găseşti puncte în plus faţă de ale mele, te rog să scrii.
Pentru a te asigura că eşti înarmat corespunzător în drumul spre construirea unei personalități autentice, am pentru tine cartea Personalitate alfa – descoperă comoară ascunsă din tine.
Pera aspera ad astra
P.S. Puteti citi comentariile la acest articol accesand linkul de la sursa:
Sursa: http://www.personalitatealfa.com/blog/7-trasaturi-ale-unui-om-prost-si-cum-sa-le-eviti/
Sursa: http://www.personalitatealfa.com/blog/7-trasaturi-ale-unui-om-prost-si-cum-sa-le-eviti/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu