Cum construim România bunului-simţ?
Dupa douazeci de ani de la o revolutie politica, Romania e nemultumita si blocata. Am construit institutii care nu functioneaza, am adoptat legi care nu se aplica. Intre conducatori si condusi e o prapastie. Dar solutia nu mai este o alta revolta violenta.
Ci o revolutie a bunului-simt.
1 BUN-SIMT INSEAMNA SA NU ITI UITI PARINTII
Sa nu ii ignori. Sa ai grija de ei, de batranii din jurul tau, pentru ca si ei au avut grija de tine. Ei nu sunt o povara, ci sunt dovada cea mai calda a umanitatii noastre.
2 SPUNETI NU VIOLENTEI
Ura, violenta, agresivitatea nu rezolva nimic. Te racoresti pe moment, dar atat. Nu poti trai normal intr-o tara in care oamenii se ataca cu ura unii pe altii pe strada, in trafic, pe internet, la televizor, in institutii.
3 NU INCHIDETI OCHII LA FURTURI
Din banii publici, din buzunarul celui de pe strada, din bugetul localitatii dumneavoastra, de peste tot. Nu va lasati atrasi de smecheri si de cei care se descurca in afara legii. Ei sunt, totusi, o minoritate.
4 REFUZATI MINCIUNA
Respingeti ipocrizia. Spuneti mereu adevarul, chiar si atunci cand doare. Iar cand vedeti oameni care mint, nu-i lasati sa mearga mai departe. Tolerand minciuna timp de 20 de ani, am lasat ca politicieni fara bun-simt sa ajunga parlamentari, primari, ministri sau chiar presedinti.
5 NU INSTIGATI LA URA SI LA INTOLERANTA
Nu batranii sunt vinovati de problemele tinerilor, nu cei de la stat sunt vinovati de problemele celor de la privat. Suntem cu totii cetatenii aceleiasi tari. Traim cu totii impreuna. Suntem o singura tara. Trebuie sa invatam sa ne respectam, pentru ca vom trai impreuna si dupa ce alegerile se termina.
6 NU VA MAI GRABITI SA VA IMBOGATITI PESTE NOAPTE
Acest mesaj e mai ales catre toti cei care vor sa intre in politica. Lupta noastra trebuie sa fie impotriva saraciei, si nu pentru a face milioane de euro din bani publici. Bunul-simt ne spune ca nu vom reusi luand de la unii - mai mici, mai saraci, mai izolati, si dand doar celor puternici si bogati. Modelul corect este acela in care castigam cu totii, nu doar unii. Suntem o comunitate, nu o jungla.
7 HAIDETI SA NE REZOLVAM PROBLEMELE CU TRECUTUL
Dupa 20 de ani, tot nu stim adevarul despre comunism, despre marile probleme ale tranzitiei, despre marile ilegalitati financiare. Daca nu rezolvam problemele trecutului, le vom repeta la nesfarsit.
8 MODELUL CORECT
In orice societate este cel bazat pe educatie. Pe civilizatie. Pe politete. Pe cultura si bun-simt. Respectati valorile si respingeti mitocania. Doar asa ne pregatim copiii pentru o viata mai buna.
9 VORBITI UNII CU CEILALTI
Cititi, informati-va, schimbati pareri. Dialogul este singura solutie. Traim impreuna si trebuie sa ne intelegem unii cu ceilalti. Chiar daca avem pareri politice diferite, elementele de baza ale societatii trebuie sa ramana aceleasi.
10 AJUTATI-I PE CEI DIN JURUL VOSTRU
Din credinta in Dumnezeu, din moralitate, sau din bun-simt. Nu toti au noroc, nu toti au o viata normala, nu toti au o zi buna. Suntem oameni daca ne ajutam unii pe altii. Nimeni nu trebuie sa se simta abandonat de comunitatea din care face parte.
Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu