joi, 31 august 2017

Respectul și bunul simț la adolescenți

Posted on 

            „Copiii din ziua de azi iubesc luxul. Nu au maniere, disprețuiesc autoritatea și dovedesc lipsă de respect față de bătrâni. Nu se mai ridică în picioare când oamenii în vârstă intră în încăpere. Își contazic părinții, mănâncă în grabă delicatesele la masă, stau picior peste picior și sunt tirani cu profesorii. Tinerii din ziua de azi nu se gândesc decât la ei înșiși. Nu au pic de respect pentru părinți sau persoane în vârstă. Vorbesc ca și cum ei înșiși ar știi totul și ceea ce noi considerăm înțelepciune este lipsit de relevanță pentru ei. Cât despre fete, sunt directe, lipsite de modestie și nefeminine în limbaj, comportament și îmbrăcăminte.” Citat de Socrate
 200px-Socrates
              Acest citat de Socrate cred că ne dă mult de gândit în ceea ce privește bunul simț al tinerilor și al adolescenților. Deși Socrate a trăit între anii 470-399 î.Hr. și a fost probabil cel mai mare filosof al Greciei Antice, ne dăm seama că în mai bine de 2200 de ani, lucrurile nu prea s-au schimbat. Deși atunci era altă societate, alte reguli, altă educație, tinerii în prezent sunt aproape la fel, sau chiar mai rău, în orice loc al globului.
         Întrebarea mea este, de ce s-a ajuns aici și de ce în atâtea sute de ani nu există nicio schimbare, ba chiar lucrurile s-au agravat…?! Și tind să cred că educația dată de părinți nu a fost cea mai eficientă, cei șapte ani de acasă, valorile, principiile și regulile de bun simț nu au fost corect și bine stabilite de la început. Poate că părinții nu sunt într-u totul de vină, însă când repeți unele lucruri și ai niște așteptări de la propriul copil, mă refer așteptări bine stabilite, atunci lucrurile ar trebui să se îndrepte. Copilului trebuie să îi explici de mic de ce este important bunul simțul, cum îl va ajuta în viață și să îi insufli bine aceste valori atât de necesare pentru tot restul vieții.
         Sunt de vină părinții pentru că din anumite motive sunt prea permisivi, fac o dată o excepție și se ajunge la a deveni un obicei, banul este considerat în aproape toate familiile cel mai important reper și astfel tânărul ajunge să nu mai cunoască adevăratele lucruri importante ale vieții și micile bucurii care aduc mult mai multă satisfacție decât orice lux.
          În cele ce urmează vă voi scrie câteva lucruri elementare ale bunului simț pornite de la citatul lui Socrate și de ce anume este important să faci ca adolescent aceste acte de bun simț.
  • Nu iubi luxul. Devenind un tânăr avid după lucrurile materiale vei disprețui tot ce în jurul tău nu îndeplinește standardul așteptat de lux. Vei lăsă să treacă pe lângă tine oameni, oportunități și experiențe care îți pot aduce mult mai multă fericie. Stabilitatea financiară este necesară, dar nu este un scop în viață și nici nu te poate ghida cu cine să te împrietenești. Banul strică familii, relații, prietenii, iubiri și umbrește adevăratele fericiri. Un tânăr orbit de bani va dezvolta numai defecte și va avea foarte puține virtuți. Disprețuind, vei fi disprețuit.
  • Nu îți contrazice părinții. Contrazicându-ți părinții dai dovadă că nu îi respecți și astfel poți strica orice bună relație cu ei. Învață să asculți, învață să încerci ceea ce părinții te îndeamnă. Tu chiar nu le știi pe toate, fiind părinții tăi, ei au trecut deja prin tot ce tu abia începi să trăiești și știu mult mai bine decât tine cum se rezolvă o anumită situație sau unde duce o anumită situație. Chiar dacă nu îți place sau nu îți convine ceea ce părinții tăi încearcă să te convingă, ce ai spune să nu mai fii încăpățânat și să încerci acel lucru, dacă chiar nu te va mulțumi, măcar vei știi cu siguranță.
  • Nu îți ignora manierele știute. Tu bineînțeles că știi ce sunt acele maniere, buna creștere nu trebuie ignorată. Un tânăr manierat are mult mai multe câștiguri de la viață, este îndrăgit și respectat de oameni și reușește să deschidă orice ușă. Manierele te pot ajuta să intri pe sub pielea oricărui om. Fetelor le plac băieții atenți și manierați, băieților le plac fetele manierate. Buna creștere și manierele sunt un bine pentru oricine.
  • Nu disprețui autoritatea. Respectând autoritatea, respecți omul și funcția acestuia. În funcție de rangul unui om tu trebuie să îți arați respectul, în primul rând pentru toată învățătura pe care acesta a asimilat-o pentru a ajunge unde este. Disprețuind autoritatea în general, poți da de probleme sau poți fi marginalizat. Trăim într-o societate cu reguli și cu o ierarhie… fără rang și respect, ar fi haos și toți s-ar crede deștepți și capabili să facă orice își doresc fără a fi îngrădiți și fără a ține cont de nimeni. Funcția nu înseamnă doar privilegii, ci și responsabilități.
  • Nu fii nerespectos față de bătrâni. Din acei bătrâni cu trupul gârbovit și fața brăzdată de riduri ne-am născut noi, noi suntem astăzi ceea ce suntem datorită lor; vârsta lor, viața lor, experiențele lor și cunoștințele lor trebuiesc respectate în primul rând datorită vârstei și apoi pentru că ei reprezintă trecutul și evoluția noastră. Se spune că cine nu are un bătrân, să își cumpere. Ei sunt dovada vie a înțelepciunii. Oferiți-le un loc într-o încăpere, într-un mijloc de transport, ajutați-i și încercați să îi înțelegeți chiar dacă uneori nu rezonăm cu principiile lor.
  • Nu fiți tirani cu profesorii. Gândiți-vă că fără profesori am fi fără învățătură, am fi niște analfabeți, nișe nimicuri, datorită profesorilor ajungem medici, avocați, bancheri și așa mai departe. Puțini suntem născuți să fim genii, iar fără profesori am fi niște paria. Chiar dacă nu ne convine ceva la un profesor, chiar dacă se iscă o divergență, cu respect, cu calm și cu bun simț, poți explica ceea ce crezi tu că este necesar. Profesorii sunt cei care ne pun viitorul în mână.
  • Nu fii egoist. Egoismul și iubirea exagerată de sine, egocentrismul, ne condamnă la singurătate. Oferi iubire, primești iubire; oferi respect, primești respect; oferi atunci și primești. Nu suntem făcuți să trăim individual, iar egoismul este atitudinea egocentricului care te condamnă la singurătate.
  • Nu te comporta ca un atotștiutor. În tinerețe și în adolescență, oricât ai fi de deștept, nu le știi pe toate, pentru că înțelepciunea se instalează o dată cu vârsta. Contrazicând și luând atitudinea celui ce le știe pe toate nu vei dovedi decât natura ta limitată și lipsa ta de experiență. Ascultă și învață.
  • Fii om. Învață să fii om, să îți asculți conștiința și fii unic făcând ceea ce este corect și bine și nu te comporta cum este la modă sau cum cere anturajul. Omenia este cea mai de preț.
Acestea sunt doar câteva din elementele cheie ale bunului simț și ale educației. Fiind bine crescut te cinstești pe tine și îți cinstești părinții. Buna creștere te face mai deștept, mai înțelept, mai îndrăgit, mai iubit și te ajută să îți împlinești cu succes viața. Pentru că omul este născut în primul rând pentru a iubi și a fi iubit.
           Tinerii cu educație și principii ajung sus, adolescenții care ignoră educația și principiile se vor irosi la maturitate.
          Tu ce alegi?!

  1. Educația e cale lungă! Educația e o ”disciplină” controversată…. Cine greșește?!… Cine nu greșește…poate!… Adevărul e undeva la mijlocul problemei!
    Care părinte, de dragul copilului, de dragul educației acestuia, mai stă alături, mai are răbdarea scontată, coboară vocea, are comisurile ridicate și-și ”suflică” mânecile la joc și joacă9în cazul copiilor)?!… Stresul, oboseala își spun cuvântul!… Se cuantifică, nu se ”califică” cantitatea!…Bine, nu mi-o luați în nume de rău, să nu generalizez, dar…
    Fericirea copilului nu poate fi adusă acasă într-o sacoșă de cumpărături!…
    Liantul…acesta s-a pierdut între timp!…
  2. Radu Moldoveanu spune:
  3. Buna seara, ma scuzati ca va deranjez! Am venit sa marturisesc ca desi am 18 ani (fac 19 in martie), am mult bun simt si respect. Nu ma intereseaza luxul, nu-mi contrazic parintii, nu ignor niciodata manierele stiute, nu dispretuiesc autoritatea, am un mare respect fata de batrani deoarece am ajutat multi batrani sa traverseze strada, sa urce si sa coboare scarile, ba chiar le-am si carat bagajele, nu sunt niciodata tiran cu profesorii, ii iubesc foarte mult pe profesori, am luat numai note bune, dar si mici din partea lor si nu ma plang, am fost intotdeauna cuminte la ore. Chiar si daca primesc note mici de la profesori, oricat de mici ar fi, nu voi fi niciodata tiran cu ei, nu sunt niciodata egoist, nu ma comport ca un atotstiutor, si sunt om deoarece nu ma comport cum este la moda si cum cere anturajul. Pentru mine educatia si cultura sunt foarte importante. Violenta si vulgaritatea niciodata nu mi-au placut.
Note Blog "Nostalgie despre bunul simt": * Puteți prelua și transmite textul de față cu rugămintea de a preciza sursa și autorul - aşa după cum (întotdeauna) o fac şi eu. Vă mulțumesc pentru interes și înțelegere! Cu stimă - Remus Constantin Raclău * Dacă vreți să fiți informat în timp util atunci când apar postări noi pe acest blog, completați adresa dvs de e-mail în dreapta sus, în ferestruica ”Urmărește prin e-mail” și apoi dați click pe ”Submit”. Nimeni nu va vedea adresa dvs, ea fiind utilă doar robotului de pe Blogger, care va trimite automat o înștiințare pe adresa dvs de e-mail ori de câte ori apar postări noi. - Dacă credeți că merită, recomandați această lectură și prietenilor dumneavoastră, după binecunoscutul model: "CITEŞTE şi DĂ-L MAI DEPARTE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu