vineri, 8 aprilie 2016

18 reguli din codul de etică pe care e bine să le știm

Etica modernă reprezintă regulile de conduită pentru a crea o impresie bună și o comunicare eficientă.
18 reguli din codul de etică pe care e bine să le știm
1. Niciodată nu veniți în ospeție fără a anunța din timp.
2. Umbrela niciodată nu se usucă desfăcută, nici în birou, nici în ospeție.
3. Geanta nu se ține nici pe brațe, nici pe scaun.
4. Pungile se admit a fi folosite pentru cumpărături. Folosirea pe post de geantă nu va crea impresie bună.
5. Bărbații niciodată nu duc geanta femeilor.
6. Hainele de casă sunt pantalonii și un plover, comode și decente.
7. Din momentul în care copilul are propria cameră, bateți la ușă înainte să intrați. Astfel îl veți obișnui și pe el să bată la ușă când intră la voi în cameră.
8. Femeia poate purta pălărie și mănuși în încăpere, dar nu și căciulă.
9. Numărul de bijuterii la o doamnă nu trebuie să depășească 13 piese, aici se includ și nasturii ornamentali.
10. Regulile de achitare în restaurant – dacă ați folosit afirmația ”Eu vă invit” atunci dumneavoastră achitați.
11. Bărbatul intră tot timpul primul în ascensor, dar iese primul acel care e mai aproape de ușă.
12. În automobil, locul cel mai important se consideră cel din spate dreapta.
13. A spune față de mai multă lume că sunteți la dietă, nu este un lucru elegant.
14. Temele tabu pentru discuțiile scurte sunt: politica, religia, sănătatea și banii. Sunt interzise afirmații precum: Doamne! Ce rochie frumoasă ai, cât ai dat pe ea?
15. Pentru orice persoană care are 12 ani împliniți, se recomandă să vă adresați cu ”Dumneavoastră”. 
16. Nu se admit discuțiile despre persoanele care nu sunt prezente la dialog. Bârfele nu vă creează imagine bună.
17. La teatru, cinema, concert – mergeți spre locul dumneavoastră doar cu fața către cei care deja sunt așezați.
18. Nouă lucruri trebuie sa fie ținute în secret: vârsta, situația finaciară, starea casei tale, rugăciunea, medicamentele dacă le consumați, orice relație, cadouri primite sau oferite, onoarea și dezonoarea.
Sursa: http://www.arq.ro/18-reguli-din-codul-de-etica-pe-care-trebuie-sa-le-stim/5882

sâmbătă, 2 aprilie 2016

Nesimţirea la ea acasă şi soluţia de criză

Scris de  Sâmbătă, 02 Aprilie 2016 00:00

M-am obişnuit să întâmpin tot soiul de probleme atunci când mă duc la bancă, de la comisioane ascunse până la păcăleli legate de carduri, pe care ţi le lasă intenţionat deschise, ca să te trezeşti după ani buni că ai ditamai suma de achitat. Şi vorbesc din experienţa mea, dar şi a cunoştinţelor mele. Însă nu mi-am imaginat că voi deveni vreodată minge de ping-pong între birouri.
Intru în sală şi am bucuria să văd că la cele şase birouri sunt vreo doi clienţi, iar restul sunt libere. Mă îndrept spre cel mai apropiat, chiar acolo unde, cu ceva timp în urmă, îmi deschisesem contul. O doamnă blondă îmi zâmbeşte şi, înainte să spun ce mă doare, îmi arată ferm să merg spre biroul din capătul celălalt al sălii. Pornesc plină de speranţă spre un domn la care mai fusesem să depun bani cu altă ocazie. Numai că nu era ziua mea norocoasă. Omul mă sfătuieşte să mă întorc la una dintre colegele aşezate în linie cu aceea pe care o interpelasem prima, pentru că numai acolo se poate rezolva problema mea. Blonda privea absentă într-un punct în zare, aşa că n-am curaj s-o deranjez a doua oară. Mă aşez la rând în spatele unui birou unde era deja un client şi aştept. Dacă băncile ar avea program în afara orelor mele de lucru, n-ar fi fost probabil aşa de grav, dar cum mă învoisem de la serviciu, fiecare minut mă frigea în călcâie. Am noroc, se eliberează relativ repede. Dar nu apuc să mă aşez bine pe scaun, că şi de data aceasta sunt invitată să mă adresez colegilor de pe latura cealaltă, de unde tocmai venisem. Rămân, preţ de câteva clipe, descumpănită. Mă uit în stânga, trei doamne cu birouri libere, dar toate au nasul în calculator, semn că tocmai au o chestie foarte importantă de rezolvat. Mă întorc spre partea opusă, acolo, cu excepţia unui singur lucrător care avea un client, ceilalţi doi par să joace în aceeaşi piesă de teatru absurd. În timp ce încerc să înţeleg dacă nu cumva am nimerit în plin război între două tabere de funcţionari, mă privesc de undeva din afară şi-mi dau seama că am mai văzut undeva expresia feţei mele.
Eram în autobuz, de 1 martie. Ploua torenţial afară, iar o femeie ajunsese în faţa uşii tocmai când şoferul a închis-o. Deşi l-am atenţionat că mai e o persoană care vrea să urce, vocea mea s-a pierdut undeva în neant. Omul din faţa volanului şi-a văzut de treaba lui, la fel şi ceilalţi călători. Maşina s-a pus în mişcare, în timp ce şi eu, şi femeia de afară ne priveam cu neputinţă prin geamul uşii. Dacă nu poţi convinge un om să apese pe un buton de două ori, nu mai tragi nicio nădejde la gesturi ceva mai umane din partea semenilor.
Aceeaşi neputinţă o simţeam şi acum. Era cât pe ce să mă întorc pe călcâie şi să ies, înghiţindu-mi frustrările, pentru că mi-era că voi fi refuzată şi a patra oară. Numai că, spre surprinderea mea, mă aud întrebând: "Unde îl pot găsi pe domnul director?"
Am avut una dintre acele revelaţii pe care le ai numai atunci când rosteşti cuvântul potrivit, la timpul potrivit. Ca prin farmec şase perechi de ochi s-au îndreptat spre mine. O domnişoară m-a invitat imediat să iau loc şi, cum era nou angajată şi ne uitam amândouă la formularul de depunere ca mâţele în calendar, alţi doi colegi s-au oferit să ajute. Cum nu mai am chef să trec prin chinurile unei refinanţări la altă bancă, unde tot un drac, va trebui să revin la următoarea plată cu o pancartă legată de gât cu textul "Unde este domnul director?"    

Sursa: http://www.viata-libera.ro/editorial/76419-nesimtirea-la-ea-acasa-si-solutia-de-criza